IGRAMO UTAKMICU U KOJOJ SU SUDIJE PROTIV NAS: Šta nas sutra čeka u Briselu? Jedan sastanak, najmanje tri teme i mnogo nerešenih pitanja u dijalogu

Autor:

Vesti

13.09.2023

14:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Očekivanja od ovog dijaloga veća su nego ikad - proteklih meseci izaslanici iz EU postavljali su rokove, slali nove-stare predloge, vršili pritisak da se ispune dogovoreni i potpisani sporazumi.

IGRAMO UTAKMICU U KOJOJ SU SUDIJE PROTIV NAS: Šta nas sutra čeka u Briselu? Jedan sastanak, najmanje tri teme i mnogo nerešenih pitanja u dijalogu

Foto: Shutterstock, Youtbe

Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti u Briselu

Dugo najavljivanu "vrelu političku jesen" otvaramo novom rundom dijaloga Beograda i Prištine, u okviru koje će sutra za pregovarački sto sesti predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, i premijer privremenih vlasti u Prištini, Aljbin Kurti.

Očekivanja od ovog dijaloga veća su nego ikad - proteklih meseci izaslanici iz EU postavljali su rokove, slali nove-stare predloge, vršili pritisak da se ispune dogovoreni i potpisani sporazumi...a rezultat toga je da se u Brisel sutra odlazi sa najavama da nas tamo "ne čeka ništa dobro".

U takvom tonu o novoj rundi dijaloga govorio je i predsednik Vučić, posle susreta sa liderima na Samitu Brdo Brioni, koji je rekao da očekuje da će sastanci biti teški, jer prema njegovim rečima, nijedan nije bio lak.

- To nije zato što razgovaramo sa Aljbinom Kurtijem, već zato što razgovaramo sa predstavnicima Brisela, za koje znate da šta god oni rekli, uvek će da podržavaju nezavisnost Kosova na jedan ili drugi način - kazao je Vučić.

Sa njegovim stavom saglasan je i Dejan Miletić, analitičar i direktor Centra za proučavanje globalne politike, koji je za Republiku.rs analizirao šta nas očekuje sutra u Briselu.

Republika

Foto: youtube.com/pink.rs

 

- Neće biti ništa dobro u smislu - nema promene stava Prištine. Kurti insistira na svojoj politici, insistira na priznanju - rekao je on i dodao da se ovakvi sastanci organizuju sa ciljem da dve strane pregovaraju, ali se "na terenu" ništa ne menja jer Priština uporno odbija da ispuni obaveze kojih se prihvatila potpisivanjem različitih sporazuma.

Na stolu će se naći nekoliko tema, ali će dominantne svakako biti ZSO, kao najveći kamen spoticanja, izbori na severu i deeskalacija sukoba, zaključuje se iz najava koje su se ovih dana mogle čuti iz Beograda, Prištine, ali i središta EU.

Sve smo ovih dana čuli i videli, ali ne i ono što godinama koči pomak s mrtve tačke kada je postizanje dogovora o normalizaciji reč.

- Nema promene stavova, nema spremnosti Prištine za osnivanjem ZSO i što je najbitnije, nema spremnosti "svetskih sila" da izvrše ozbiljan pritisak na Kurtija da sprovede bilo šta od obaveza - rekao nam je diplomata Zoran Milivojević.

Ključna je podrška Zapada koju Priština ima, objasnio je, jer "imaju zajednički cilj, a to je potvrda kosovske državnosti, tj. de fakto priznanje na koje Beograd nikad neće pristati.

Republika

Foto: ST/N. PANČIĆ

 

Utakmica u kojoj je protivnik težak, ali ne i nepobediv

"Igramo utakmicu u kojoj su i igrači i sudije i publika protiv nas", ovako dijalog sa Prištinom ocenjuju poznavaoci političkih prilika koji prate dešavanja. 

- Igramo nameštenu utakmicu u kojoj su i igrači i publika protiv nas, imamo nameštene sudije koje nisu na našoj strani. Beograd ne odustaje od svojih principa, utakmica je teška ali protivnik nije nepobediv. Verujem u našu krajnju pobedu - uveren je Miletić.

Optimisti su i u Briselu, pa se specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak oglasio uoči susreta lidera i rekao da pripreme "idu punom parom i radimo na pozitivnim ishodima".

Ipak, situacija na terenu i nije tako svetla.

Određen model sastanka

Evropska unija, kao posrednik, saopštila je model po kom će biti održana nova runda dijaloga u Briselu.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj biće domaćin sastanka. On i  Lajčak će najpre imati odvojene sastanke sa predsednikom Srbije i Kurtijem i to od 9 časova ujutru, nakon čega sledi trilaterala. U fokusu sastanka biće primena Sporazuma o putu ka normalizaciji, kao i aktuelna pitanja, navedeno je saopštenju na sajtu EEAS

Eskalacija nasilja, paljenje kuća povratnicima, haššenje Srba beu ikakvih osnova, odbijanje Prištine da prestane sa ekstremnom politikom koja produbljuje sukobe dolivaju ulje na vatru koja tinja godinama.

Niz pojedinačnih incidenata u Beogradu vide kao pojačane pritiske kako bi se skrenula pažnja sa dijaloga i formiranja Zajednice srpskih opština, zbog čega niko ne deli optimizam iz Brisela.

- Sve ovo predstavlja dodatne pritiske na zvanični Beograd, s namerom da se natera da prihvati nerealne zahteve Prištine. Zamislite pregovore u kojima se postavljaju novi uslovi, a prethodno dogovoreni nisu ispunjeni - rekao je Miletić i dodao još jednom da će "biti teško, ali ne i neizvodljivo pregovarati".

Poslednji zvaničan razgovor u maju

Vučić i Kurti su poslednji zvaničan razgovor u Briselu imali u maju, kada su razgovarali o primeni Sporazuma o normalizaciji odnosa. Nakon toga, nisu se sreli sve do 22. juna, kada su bili u sedištu EU.

Međutim, njihov pokušaj da započnu dijalog nije uspeo zbog nereda i sukoba koji su izbili nakon što su novi albanski gradonačelnici na severu ušli u zgrade opština uz pratnju kosovske policije i došlo je do sukoba sa KFOR-om.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (36)

Loading
pravnikrs

13.09.2023 14:48

Srbija je spremna da se bori kada su svi protiv nas i tako cemo i nastupati u Briselu. Nema ustupanja ni popustanja pred Siptarima

Milos

13.09.2023 17:20

U svakoj utakmici smo sami, i na kraju uvek pobedimo, tako ce biti i sutra, i tokom narednog perioda.

Jasmina

13.09.2023 18:19

Svi su protiv nas, ali verujem da je elekvrntnost i snalažljivost Vučića veća.

Ana

13.09.2023 18:20

Verujem Vučiću i njegovim odlukama, čekam ishod sastanka.