BORELJ POTVRDIO: KURTI JE KRIV! Oglasio se šef evropske diplomatije nakon debakla dijaloga u Briselu!

Autor:

Vesti

14.09.2023

19:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj rekao je danas nakon sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera tzv. Kosova Aljbina Kurtija da nije bilo moguće rešiti međusobne razmirice i istakao da je Kurti taj koji nije bio spreman da započne proces ka uspostavljanju Zajednice srpskih opština.

BORELJ POTVRDIO: KURTI JE KRIV! Oglasio se šef evropske diplomatije nakon debakla dijaloga u Briselu!

Foto: Tanjug/AP

Kako je Borelj istakao, Kurti je sve vremeinsistirao na de fakto priznanju tzv. Kosova. Dakle, Borelj je potvrdio da je premijer privremenih prištinskih institucija kriv!

Borelj je nakon sastanka naglasio da je put dve strane ka EU kroz dijalog i da je uspostavljanje Zajednice srpskih opština ključni element u procesu normalizacije odnosa.

- Bez normalizacije neće biti evropske budućnosti ni (tzv.) Kosovo ni za Srbiju - upozorio je Borelj.

On je dodao da je sa Aljbinom Kurtijem i Vučićem pokušao da nađe rešenje za napredak na osnovu predloga koji je iznela EU, ali da Kurti nije bio spreman za postizanje napretka i započinjanje kredibilnog procesa ka uspostavljanju ZSO i insistirao je de fakto na priznanju tzv. Kosova, dok je Vučić prihvatio predlog EU.

Borelj je rekao da je uspostavljanje Zajednice sprskih opština ključni element u procesu normalizacije odnosa i da je ključno da pregovori o statutu ZSO počnu bez daljeg odlaganja.

On je dodao da je tokom sastanka razgovarano o krizi na severu KiM i da su se fokusirali na primenu sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa, što je, naglasio je, ključno za proces normalizacije.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (14)

Loading
Ena

14.09.2023 19:16

Mirno i kompromisno rešenje je u interesu svih naroda. Neka sad EU vidi šta će da radi sa Kurtijem.

Laza

14.09.2023 19:19

Kurti opstruira celi proces razgovora u vezi KIM!

Laza

14.09.2023 19:22

Kurti je glavni krivac za celu situaciju na KIM!

Laza

14.09.2023 19:24

Za mene je očekivano da Kurti sve odbija u dijalogu!