SI NAKON SASTANKA SA VUČIĆEM: Srbija je prva evropska zemlja sa kojom gradimo zajednicu sa zajedničkom budućnošću!

Autor:

Vesti

08.05.2024

13:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kineski predsednik je u dvodnevnoj poseti Srbiji.

SI NAKON SASTANKA SA VUČIĆEM: Srbija je prva evropska zemlja sa kojom gradimo zajednicu sa zajedničkom budućnošću!

Foto: ST/Nemanja Pančić

Kineski predsednik Si Đinping obraća se javnosti nakon sastanka sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem i potpisivanja Zajedničke izjave i razmena potpisanih bilateralnih dokumenata.

- U ime kineske vlade i naroda želim da uputim iskrene pozdrave predsedniku Vučiću, Vladi i narodu Srbije. Kina i Srbija uživaju političko poverenja koje je čvrsto kao stena, čelično prijateljstvo sve više jača. Kada smo juče stigli, svi su bili na aerodromu da nas dočekaju. Zaista sam bio duboko impresioniran plesnim performansom na aerodromu. Omogućili ste mi jutros da se sretnem sa srpskim narodom. Ovo prijateljstvo jeste uzajamno, pravo i iskreno. Postigli smo novi značajan konsenzus, izgradićemo zajednicu sa zajedničkom budućnošću. Danas Srbija postaje prva evropska zemlja sa kojom gradimo zajednicu sa zajedničkom budućnošću. Dogovorili smo se da prošrimo stratešku komunikaciju - rekao je Si.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da čelično prijateljstvo Kine i Srbije niko neće moći da razdvoji i zahvalio se kineskom predsedniku Si Đinpingu što je ta zemlja uvek bila uz Srbiju kad god joj je bilo teško.

On je nakon razmene potpisanih sporazuma rekao Siju da će i Srbija uvek biti uz Kinu.

- Kina nikada nije okrenula glavu od Srbije, bili su uz nas i pre 25 godina. Otvorili ste nam prozore nade. Beskrajno vam hvala, dobrodošli ste uvek u svoju drugu kuću - rekao je Vučić.

On je rekao i da je Si potvrdio da će Kina ne samo učestvovati na Expu2027 već i da će svojim iskustvom i znanjem da pomogne našoj zemlji da to organizuje i predstavi se u najboljem svetlu. Rekao je da je Srbija kupila pet vozova od Kine i još devet za lokalne pruge, ali da je namera da se vozovi proizvode u Srbiji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (22)

Loading
Ана

08.05.2024 13:48

Живело српско-кинеско челично пријатељство!

Boba

08.05.2024 13:50

Srbija može računati na snažnu podršku svojih saveznika...

Djura

08.05.2024 13:55

Srecno nam bilo

Boba

08.05.2024 13:59

Bas tako veliko i pravo prijateljstvo, Srbija uvek moze i mogla je da racuna na Kinu...