VI ĆETE PRVI SAZNATI! Pitali smo ambasadora Hila o dolasku "Dženeral elektrika" u Srbiju, ovako nam je odgovorio! (FOTO, VIDEO)

Autor:

Vesti

18.04.2023

14:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kristofer Hil otkrio ima li napretka u dolasku čuvene američke kompanije u Srbiju.

 

Američki ambasador Kristofer Hil uručio je opremu vrednu oko 150.000 dolara Vatrogasnom savezu Srbije, i tom prilikom je govorio o saradnji između naše dve države. 

On je istakao da je ekonomska saradnja između Srbije i SAD u vrhu prioriteta za Vašington, a na pitanje Republike ima li napretka po pitanju dolaska "Dženeral elektrika", budući da je početkom godine rekao da bi voleo američke kompanije poput ove u Srbiji odgovorio je da ćemo mi prvi saznati kada budu imali najavu novih investicija. 

Ne govorim o tome samo kao o investicijama koje čini Amerika, nego su to investicije u budućnost Srbije. SAD su glavni partner Srbije kada je sektor usluga u pitanju. Smatramo da je veoma značajno što američke firme otvaraju nove kancelarije, ne samo u Beogradu, pa je tako nedavno jedna otvorena u Nišu. Sve ovo je omogućeno činjenicom da je Srbija stvorila dobre uslove za dolazak investicija, dobru klimu za pribrednike. Čim budemo imali najavu nove investicije vi ćete biti prvi obavešteni - odgovorio je Hil. 

HITNO FORMIRATI ZSO

Hil je ponovio da  formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) na Kosovu mora biti ključni element broj jedan u sprovođenju sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Svi posrednici u pregovorima kažu „što pre - to bolje", rekao je Hil novinarima posle uručenja donacije vatrogasne opreme vrednosti oko 150.000 dolara Vatrogasnom savezu Srbije, ističući da je krajnje vreme da se ZSO pretvori u stvarnost.

Foto: ST/Vladimir Lukić

Oprema vredna oko 150.000 dolara

- Ne moram da govorim u ime gospodina Lajčaka. Ono u šta mogu da vas uverim jeste da nećemo odustati dok se to ne dogodi. Srpski narod treba da ima poverenje u ovakve sporazume, ako je nešto potpisano, to će biti i sprovedeno. Te zajednice moraju da znaju kakva ih budućnost čeka. One nisu formirane juče, one su tu godinama. Uveravam vas da ovu obavezu uzimamo sa krajnjom ozbiljniošću  - poručio je Hil.

JASAN NAPREDAK

On je dodao i da ne želi da komentariše izjavu specijalnog izaslanika i koordinatora Centra za globalno angažovanje Stejt departmenta Džejmsa Rubina da je Srbija jedna od glavnih baza za ruske dezinformacije u regionu.

- Morate da pitate njega šta je pod tim mislio, ali želim da vas uverim da SAD radi na mnogim poljima na razvijanju saradnje sa Srbijom, ponosni smo na rezultate, i nadalje ćemo dati sve od sebe da se ona unapredi. Imamo izuzetno dobru komunikaciju na najvišem nivou između vlasti naših država. Zainteresovani smo da radimo sa Srbijom na svim poljima. Što se tiče pravca kretanja Srbije u svom nastojanju da se pridruži EU mislim da je napredak na tom putu veoma jasan. To je ono na šta je usmeren - dodao je američki ambasador.

Republika

Foto: ST/Vladimir Lukić

Hil i predsednik Vatrogasnog saveza Srbije Dragan Ćapin

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Dragan

18.04.2023 19:00

A sta bi Hil rekao na ideju da oni koji su nam razorili zemlju sada obnove istu o svom trosku? Ipak smo "prijatelji", zar ne?