KLINTONOV JASTREB JURIŠA NA SRBIJU! Avet prošlosti na turneji po zapadnom Balkanu: Džejms Rubin NA MESTU ZLOČINA!

Autor:

Vesti

14.04.2023

10:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Osvedočeni srbomrzac, poznat po širenju laži o našoj zemlji, optužio Beograd da predstavlja centar kineskih i ruskih dezinformacija

KLINTONOV JASTREB JURIŠA NA SRBIJU! Avet prošlosti na turneji po zapadnom Balkanu: Džejms Rubin NA MESTU ZLOČINA!

Foto: Tanjug/AP, Profimedia

Džejms Rubin, šef Centra za globalni angažman i zloglasni jastreb Bila Klintona i Madlen Olbrajt, vratio se na mesto zločina i ponovo se ustremio na Srbiju.

On je tokom turneje po regionu, iz koje je izostavio našu zemlju, optužio Beograd da je centar ruskih i kineskih dezinformacija i to ocenio kao veliki problem koji treba hitno da se reši.

PRITISAK ZBOG SANKCIJA

Rubin boravi u poseti Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Albaniji, ali nije propustio ni da svrati u Prištinu, gde ga je 2013. tadašnja kosovska predsednica Atifete Jahjaga odlikovala ordenom za zasluge i gde je slavljen zbog "doprinosa borbi za slobodu Albanaca i izgradnju države Kosovo".

On je u pauzi posete dao intervju Radiju Slobodna Evropa, gde je komentarisao otvaranje stanice Raša tudej u Srbiji.

- Ne bismo voleli da vidimo Raša tudej ili druge ruske medije bilo gde u svetu. Želimo da budemo zatvoreni - rekao je ovaj američki zvaničnik i ničim izazvan dodao da je Podgoricu upozorio da "ne naseda na dezinformacije iz Beograda".

S obzirom na izbalansiranu politiku Srbije kada je u pitanju ruska agresija na Ukrajinu, ovakve izjave se u diplomatskim krugovima tumače kao dodatni pritisak na Beograd da Moskvi uvede sankcije. Tako treba tumačiti i lažnu vest o odluci Srbije da pošalje oružje Kijevu, što je u međuvremenu demantovano.

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

Madlen Olbrajt

Rubin je poznat kao udarna pesnica pokojne državne sekretarke SAD Madlen Olbrajt. U vreme bombardovanja naše zemlje, uz svoju tadašnju suprugu, novinarku i glavnu međunarodnu dopisnicu CNN Kristijan Amanpur, plasirao je niz neistina i dezinformacija.

Među Srbima je upamćen po lošem jer je ovaj bivši američki diplomata i novinar bio pomoćnik američkog državnog sekretara za javne poslove u administraciji predsednika Bila Klintona od 1997. do 2000.

Bio je i glavni portparol Stejt departmenta i desna ruka Olbrajtove, poznate po neskrivenoj mržnji prema Srbima i jedne od najzaslužnijih za bombardovanje SRJ 1999. I sam je, na pitanje zašto neće putovati u Srbiju, priznao da nije baš omiljen.

SVESTAN DA NIJE OMILJEN

- Vidite, ja sam realan. Znam da, s obzirom na moju prošlost, verovatno nisam najbolji diplomata za susret sa zvaničnicima srpske vlade. Upoznat sam s realnostima u regionu. S druge strane, sada imamo priliku i možemo da razgovaramo o tome u trenutku kada Srbija i Kosovo mogu da počnu da normalizuju odnose i možemo da ostavimo neke od ovih prošlih pritužbi iza sebe - odgovorio je Rubin.

Biografija

- šef Centra za globalni angažman
- od 1997. do 2000. u Klintonovoj administraciji
- potom gostujući profesor na Londonskoj školi ekonomije
- glavni portparol kampanje generala Veslija Klarka
- član predizbornog tima Hilari Klinton 2008.
- radio za medijsku kuću Blumberg
- 16. novembra 2022. imenovan za specijalnog izaslanika Entonija Blinkena

On je bivši američki diplomata i novinar, a javnosti je najpoznatiji kao pomoćnik američkog državnog sekretara za javne poslove u administraciji bivšeg predsednika SAD Bila Klintona od 1997. do 2000. Bio je i glavni portparol Stejt departmenta i desna ruka ozloglašene sekretarke Madlen Olbrajt.

Albanski mediji su 2018. preneli njegov odgovor kada je, upitan da li će Rusija odobriti članstvo Kosova u UN ukoliko Srbija prizna kosovsku nezavisnost, rekao:
- Nikada ne bih verovao Srbiji.

Lepe uspomene na vođe OVK

Rubin je u intervjuu pohvalno govorio i o vođama Oslobodilačke vojske Kosova, kojima se u Hagu sudi zbog ratnih zločina.

- Pozicija SAD prema OVK se razvijala tokom godina. U prvim danima osudili smo terorističke aktivnosti albanskih grupa, ali kako je mirovni proces evoluirao, OVK je postao centar tog procesa. Odigrao je odlučujuću ulogu u kasnijim sporazumima. Imam lepa sećanja na rad s njihovim liderima. To ne znači da je sve što se dešavalo u to vreme rata nešto što bih ja podržao - rekao je Rubin.

REAKCIJE

Vladislav Jovanović, bivši šef diplomatije

On se, kao avet prošlosti, iznova pojavljuje, s neizmenjenom retorikom i više poštapalicom o kancerogenom uticaju Rusije na Balkanu i u Srbiji. On je bio jedan od najistaknutijih rasturača lažnih vesti o Srbiji i devedesetih, tako da on nije neko ko bi mogao da reši bilo kakav problem na našem prostoru

Stevica Deđanski, politički analitičar

Sve što nije kako kaže Vašington, to je maligni uticaj. To ne važi samo za nas nego i za sve ostale. Srbija je jedina zemlja gde se zaista čuje i jedna i druga strana, a ipak se kritikuje. Kad su mogli da podmetnu neke papire Rojtersu o tome kako naoružavamo Ukrajinu, šta jedna izjava treba da nas čudi. Hoće da napravimo grešku u koracima, da izađemo iz pozicije neutralnosti, koja je časna

Darko Obradović, stručnjak za bezbednost

To što je Srbija neutralna ne znači da se dozvoljava orgijanje ruske ratne propagande, koja truje narod i pokušava da spreči državno rukovodstvo da donosi odluke u interesu građana

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading