ZMIJA USRED BELA DANA IZAŠLA U "ŠETNJU" Narodu nije bilo svejedno kad su je OVDE videli: EVO KOJI GMIZAVAC JE U PITANJU!

Autor:

Vesti

13.05.2024

10:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Po slobodnoj proceni i ovoga puta je reč o smuku, ali među građanima vlada panika, posebno što je ovaj park najprometniji u gradu tokom čitavog dana.

ZMIJA USRED BELA DANA IZAŠLA U "ŠETNJU"  Narodu nije bilo svejedno kad su je  OVDE videli: EVO KOJI GMIZAVAC JE U PITANJU!

Foto: Instagram.com/printscreen/FK Gornje Sinkovce

Glavnim parkom na Trgu Topličkih junaka u Prokuplju "šeta" zmija.

Građani su bili iznenađeni što je vide, ali to nije prvi put da su primećene na ovom prostoru.

Po slobodnoj proceni i ovoga puta je reč o smuku, ali među građanima vlada panika, posebno što je ovaj park najprometniji u gradu tokom čitavog dana.

Kako izgleda smuk

Telo neotrovnog smuka je vitko i dugo, glava je uska, a zenice su okrugle. Ova zmija najčešće ima dužinu od 140 do 180 cm, mada postoje i jedinke od preko 200 cm (225 cm). Mužjaci su nešto duži od ženki. Gornja strana tela je jednobojno sivkasta do tamnosiva, sivkasto-zelenkasta ili smeđkasta.

Donja strana tela je beličasta. Zadnje nadusne i slepoočne ljuske na glavi su takođe svetlije obojene. Postoje i jedinke kod kojih se javlja melanizam, i koje su crne boje, sa prvih 20 do 40 cm tela svetlije boje, i sa belim rubovima ljusaka. Pored melanizma, javlja se i amelanizam, odnosno albinizam, i te jedinke su bele boje, može se pročitati na Vikipediji.

Ako sretnete zmiju, važno je ostati smiren i postupati oprezno. Evo nekoliko koraka koje možete slediti:

Ostanite mirni: Zmije obično ne napadaju ako se ne osećaju ugroženo. Pokušajte ostati što mirniji kako biste izbegli uzbuđenje koje bi moglo potaknuti napad.

Ne pokušavajte je uhvatiti ili ubiti: Pokušaj hvatanja ili ubijanja zmije može biti opasan i povećati rizik od ugriza. Osim toga, neke zmije su zaštićene vrste.

Povucite se polako: Ako primijetite zmiju, polako se udaljite od nje. Nemojte brzo kretati rukama ili nogama jer to može izazvati defanzivni odgovor zmije.

Ostavite joj prostora: Pokušajte održati sigurnu udaljenost između sebe i zmije. Ne približavajte se ili je provocirajte.

Neka vas vidi: Ako je moguće, stojte na mestu gdje vas zmija može videti. Ako se približavate, lagano tapkajte po tlu kako biste dali do znanja svoju prisutnost.

Ako vas ugrize: Ako vas zmija ugrize, odmah potražite medicinsku pomoć. Nemojte pokušavati sisati otrov ili koristiti tradicionalne metode koje nisu dokazano učinkovite.

Važno je imati na umu da većina zmija neće napasti ako se osećaju sigurno i ne ugrožavate ih. Međutim, uvijek je bolje biti oprezan i poštovati zmije i njihov prostor. Ako živite u području gdje su zmije česte, može biti korisno naučiti prepoznati otrovne i neotrovne vrste te pravilno reagirati u slučaju susreta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading