PUNJAČI SVE ČEŠĆE IZAZIVAJU POŽAR: Ne smeju da budu non- stop u utičnici, NIKAKO ne držite telefon na jastuku dok ga punite!

Autor:

Vesti

28.06.2023

17:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Punjač za mobilni telefon izazvao je požar u kome je izgoreo ceo stan na Voždovcu, a pre nekoliko godina Nišlijska je preminula pošto je požar, koji je izazvala eksplozija punjača za telefon, buknuo u njenom domu

PUNJAČI SVE ČEŠĆE IZAZIVAJU POŽAR: Ne smeju da budu non- stop u utičnici, NIKAKO ne držite telefon na jastuku dok ga punite!

Foto: pixabay.com, printscreen/instagram

pozar

Koliko puta ste stavili mobilni telefon uveče na punjenje i otišli na spavanje? A da li ste znali da ste tako ugrozili svoj i život svojih ukućana, jer punjači za telefon mogu da naprave havariju u kući.

Pregrevanje punjača za mobilni telefon ili tablet može izazvati požar.

U Beogradu na Voždovcu je potpuno izgoreo stan, punjač se, kako je ispričala vlasnica stana, zapalio od loših instalacija.

Foto: Printscreen/ instagram

Buktinja u stanu na Voždovcu

Nekoliko godina ranije Nišlijka je preminula u bolnici od posledica požara koji je opet izazvao punjač. U Hrvatskoj je u poslednjih nekoliko godina zabeležno više požara koje su prouzrokovali punjači za mobilne telefone. 

Stručnjaci savetuju na šta da obratite pažnju, kako biste izbegli najcrnji scenario.

Foto: shutterstock

Punjač ne sme biti uključen non-stop

Prvo, važno je da kupujete punjače zvaničnih proizvođača, ne "bezimene" zamene na pijaci ili putem interneta. Zašto? Zato što punjači zvaničnih proizvođača prolaze više vrsta provera, uključujući i proveru prema bezbednosnim standardima. 

Punjač pošto završite sa punjenjem obavezno izvadite iz utičnice. Oni ne smeju biti non- stop uključeni u struju, jer se od pregrevanja mogu i zapaliti.

Takođe, savet je da telefon, dok ga punite, nikad ne držite na krevetu ili jastuku jer može da dovede do velikog zagrevanja.

Nikad nemojte uključivati punjač u utičnicu koja je na direktnom suncu ili pod uticajem jako izvora toplote (blizu je peć koja izduvava i slično)... 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading