VAŽNO JE DA SE DECA VRAĆAJU NORMALNOM ŽIVOTU: Stručnjaci objašnjavaju kako pomoći mališanima da se izbore sa traumom

Autor:

Vesti

09.05.2023

12:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Školski psiholog Branka Tišma objasnila kako da pomognemo mališanima da na što lakši način prebrode posledice jezivih tragedija koje su pogodile Srbiju.

VAŽNO JE DA SE DECA VRAĆAJU NORMALNOM ŽIVOTU: Stručnjaci objašnjavaju kako pomoći mališanima da se izbore sa traumom

Foto: ST/Nemanja Pančić

Srbiju su u nedelji iza nas, zadesila dva užasna događaja koja ćemo teško zabpraviti: prvo je u sredu ujutru maloletni Kosta Kecmanović (13) ubio 8 đaka i čuvara u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar na Vračaru, a samo dan posle Uroš Blažić (21) ubio je 8, a ranio 14 osoba, u masakru koji je započeo pored Mladenovca.

Školski psiholog Branka Tišma rekla je da je neophodno vraćanje u normalu, i da život bude ravnomerno distribuiran. Kako kaže, ova trauma ostaje trajno, i sa njom moramo da naučimo da živimo.

- Teži posao imaju roditelji kojima su deca nastradala, ali je sve nas ovo pogodilo. Teško je zamisliti da je dete ubilo decu. Nezamislivo je... Kako se vratiti u normalan život? Imate jednostavan ključ, a to je što više drugih aktivnosti, da pričamo sa ljudima, uključujemo se u poslove u porodici, šetamo, vozimo bicikl. Važno je i prisustvo roditelja, jer nam to daje osećaj sigurnosti - navela je Tišma, piše Pink.

Kako je dodala, mediji iz svakodnevnog života moraju da se isključe, jer je jako malo novih informacija, a te koje dobijamo, jesu neproverene, jer svako daje viđenje toga, navodi Tišma.

- Važno je da razgovaramo sa decom. U ranom adolescentskom periodu, roditelji nisu prve osobe sa kojima bi pričali... Okupljajte se porodično, kumovski, deci prija bilo kakvo veće okupljanje - dodala je Tišma.

Pomoćnik direktora Klinike dr Laza Lazarević psihijatar doktor Goran Đinđić rekao je, gostujući na TV Pink u jutarnjem programu, da kako vreme bude prolazilo, važno je da deca budu u porodičnom okruženju, gde će se osećati sigurno.

SIGURNA SREDINA

- Tu je važno da se na svim njivoima deci pomogne. Prvo, ta sredina gde se osećaju sigurno, to je kuća, a onda psiholozi, psihijatri... Decu postepeno treba uvoditi u tu priču, oni obrađuju ovu temu - navodi Đinđić.

Đinđić kaže da je Kosta K. sada na ispitivanju, u odgovarajućoj ustanovi, a kompletna psihološka provera, daće odgovore o kakvoj ličnosti se radi.

- Pričali smo o tome da se ovakve stvari događaju i u drugim zemljama, a sve to se prati i ispituje. Bitno je iskoristiti i ta iskustva, radi proučavanja svega. To ukazuje na određenu strukturu ličnosti - objašnjava on.

Važno je da se ljudi informišu o svemu, i da se prevenira da se ovako nešto nikada ne ponovi, kaže Đinđić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading