IZRAČUNALI SMO KOLIKO KOŠTA PRAZNIČNA TRPEZA? Cena prasetine otišla u nebo

Autor:

Vesti

13.04.2023

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Četvoročlana porodica za tradicionalni vaskršnji ručak moraće da izdvoji oko 100 evra, a najskuplju stavku predstavlja pečenje

IZRAČUNALI SMO KOLIKO KOŠTA PRAZNIČNA TRPEZA? Cena prasetine otišla u nebo

Foto: Estock, Profimedia, Nemanja Pancic

Četvoročlana porodica za vaskršnju trpezu, na kojoj je sve ono što je čini prazničnom, od jaja, predjela, supe, pite do pečenja i neizostavne torte, ove godine moraće da izdvoji i do 100 evra, pokazuje računica jer nema artikla koji nije poskupeo, neki i duplo.

Republika

Foto: ST/Vladimir Lukić

 

 

Najskuplja stavka je pečenje jer je prasetina izgurala na više od 2.100 dinara, a jagnjetina 400 dinara više. Jaja, za divno čudo i uprkos najavama, nisu poskupela pred sam praznik, bar ne na svim mestima. I dalje se mogu naći već od 16,5 dinara. Svaka domaćica u proseku ofarba bar 30 jaja, što je trošak od skoro 500 dinara.

HILJADARKA ZA PREDJELO

Kilogram pilećih grudi je između 450 i 550 dinara, a bataka između 350 i 420. Uz šargarepu, celer, rezance, supa izađe u proseku još oko 500 dinara. Vaskršnja trpeza ne može da prođe bez zeljanice. Veza košta oko 100 dinara i najmanji je trošak, a kada se dodaju jaja, sir i kore, izađe oko 400 dinara. Za skromniji ordever sa suhomesnatim proizvodima, koji svaka porodica uključuje u praznično predjelo, potrebno je izdvojiti najmanje 1.000 dinara.

Republika

Foto: Dragan Kadić

 

 

Salata, krastavac, kupus, zelena salata... koštaće vas još oko 700, krompir oko 250, a ruska salata 500.

ISTO I JAGNJE I PRASE

Najskuplja stavka je svakako pečenje. Kilogram prasećeg pečenja košta od 2.100 do 3.500 dinara za čuvene "bajadere", okošćene i fino isečene kocke prasetine, gde se, što se kaže, ništa ne baca. Prvi put cene prasećeg i jačnjećeg pečenja, maltene, izjednačene su, odnosno jagnjetina je za nijansu skuplja. Jeftinije je ako kupite sveže meso, u tom slučaju kilogram svinjetine je oko 650, dok jagnjeći but (budući da se jagnjetina ne kupuje na kilogram) ide do 4.000 dinara.

Republika

Foto: Profimedia

 

 

Materijal za najjednostavniju tortu ne može da prođe bez 1.500 dinara. Suma sumarum, kada se na to doda piće, vaskršnji ručak će vas koštati oko stotinu evra. Naravno, pod uslovom da vam ne dolaze gosti. Takođe, u to ne ulazi trpeza za poslednji dan posta.

OVO SU CENE 

- jaja 500 (30 komada)

- praseće pečenje 2.100

- jagnjeće pečenje 2.500

- bataci 350-420

- pileće grudi 450-550

- krompir 90

- paradajz 280

- krastavac 120

- kupus 60

- zelena salata 50

- veza zelja 100

* cene u dinarima

Veliki petak dan najveće žalosti

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Veliki petak, u znak sećanja na dan kada je, prema predanju, Isus Hrist razapet na krstu na Golgoti. Pošto je to za hrišćane dan velike žalosti, Veliki petak se obeležava strogim postom, uzdržavanjem od bilo kakvog veselja i proslava, a takođe u narodnoj tradiciji je da se tog dana ne rade poslovi u polju i kući. Na Veliki petak se ne služi liturgija u crkvama, osim ako se poklopi s Blagovestima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading