MARBO GRAMAŽA ŠARENA LAŽA! Stavili grickalice na rigoroznu dijetu, Klipsi spao na samo 33 grama!

Autor:

Vesti

02.11.2022

21:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pošto bi potrošači primetili poskupljenje, rešenje su našli u tome da izmene gramažu.

MARBO GRAMAŽA ŠARENA LAŽA! Stavili grickalice na rigoroznu dijetu, Klipsi spao na samo 33 grama!

Foto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ

Kako se okrenemo, tako nam proizvođači krajcuju pakovanja. To je sad već postalo tako raširena pojava da se odnosi, doslovce, na većinu proizvoda.

Govorimo, jasno vam je, o gramaži i mililitraži razne, pre svega, prehrambene robe. Ipak, čini se da prednjače grickalice, koje su toliko smanjili da će nam, hajde da se malo našalimo, uskoro verovatno prodavati praznu ambalažu.

Nekada smo kikiriki, indijski orah, semenke i slične potrepštine kupovali u pakovanjima od po 100 grama, a sada se sve češće pakuju u onim od 75. Međutim, čipsevi, flipsevi, štapići su toliko omršali da od njih nemate ni pet zalogaja. Imaju između 30 i 40 grama, neki i manje.

Republika

Foto: Republika

 

Ekipa Republike obišla je radnje i pronašla bar deset takvih proizvoda različitih proizvođača

FLIPSI KAO PERCE

Najviše ih je proizveo "Marbo", čiji klipsiji s ukusom slanine i piletine imaju 33 grama, dok onaj s kikirikijem ima pet grama više. To im je verovatno optimalna porcija za odrasle jer imaju i varijantu za decu flipsi clipsy dini od svega 30 grama.

A ako niste previše ješni, imaju i manja pakovanja: clipsy bugles u dva ukusa, pavlaka i beli luk i čili, koja teže "čitavih" 25 grama. Merenjem smo utvrdili da je to bruto težina, sa sve pakovanjem, tako da...

Malo izdašnije su grickalice firme "Chips way". Njihovi gricko i čačanski čips teže 40 grama. Doduše i "Marbove" pardon grisine, ono manje pakovanje, teže isto toliko, kao i chio salted chips hrvatskog proizvođača "Intersnack adria".

Republika

Foto: Republika

 

Kompanije smanjivanjem ambalaže na prikriven način povećavaju cene svojih proizvoda.

Razlog je to što kupci uvek pre primete poskupljenje nego što zagledaju gramažu. A kada prevara bude otkrivena, vade se da su tu odluku doneli osluškujući potrebe potrošača, što su nam najčešće navodili u odgovorima?!

GLUP REZON

Dejan Gavrilović iz udruženja potrošača Efektiva navodi da je takvo objašnjenje kao da kažu da je potreba potrošača da za isti novac jedu manje.

- To je legitimno, nisu prekršili zakon, ali kada za istu cenu prodajete manje, to je neka vrsta obmane. Pošto se to često dešava, mi smo Ministarstvu trgovine uputili predlog da se u zakon uvede dopuna da, kada proizvođač smanji gramažu ili broj nečega u pakovanju, mora da promeni pakovanje da bi na taj način signalizirao potrošačima da je došlo do promene. Da to bude način na koji će nas obaveštavati - naglašava Gavrilović.

Ovim povodom smo kompaniji "Marbo" poslali pitanja šta su u poslednjih godinu dana menjali kod proizvoda kada je u pitanju gramaža i na osnovu kojih kriterijuma je formiraju budući da od svih proizvođača imaju najčudnije mere, kao i kako odgovaraju na pritužbe potrošača uopšteno na sve manja pakovanja svih proizvođača.

Nismo dobili odgovor.

Šta je još kaliralo

ČOKOLADE
nekada su imale 100 grama, sada 80, a neke i pet grama manje
VODA
umesto pola litra, litra ili litra i po, prodaju se u pakovanjima od po 475 mililitara, kao i 1,25 i 1,35 litara
MLEKO I JOGURT
umesto 1,5, imaju 1,463 l
TESTENINE
doskora pakovanja imala pola kilograma, a sada 400 grama

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading