RAT JE SRAMOTA SVAKOG ČOVEKA KAO IKONE BOŽJE! Snažna poruka srpskog patrijarha Porfirija na vaskršnoj liturgiji!

Autor: Republika

Vesti

24.04.2022

05:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U noći između subote i nedelje služena je vaskršnja liturgija u Hramu Svetog Save na Vračaru koju je održao patrijarh srpski Porfirije i tom prilikom izneo važne poruke velikom broju okupljenih vernika.

RAT JE SRAMOTA SVAKOG ČOVEKA KAO IKONE BOŽJE! Snažna poruka srpskog patrijarha Porfirija na vaskršnoj liturgiji!

Foto: Tanjug/AP

Ponoćna liturgija u Hramu Svetog Save

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Vaskrs po Julijanskom kalendaru, a tim povodom je u noći između subote i nedelje u Hramu Svetog Save na Vračaru u Beogradu služena vaskršnja liturgija koju je služio patrijarh srpski Porfirije.

Liturgiji je prisustvovao veliki broj vernika.

Prema verovanju, Hristos je na današnji dan vaskrsao iz mrtvih, pobedio smrt i svim ljudima darovao večni život.

- Sazdani smo kao jedan i jedinstven ljudski rod i pozvani da budemo jedno, a da je svaki rat poraz ljudskog dostojanstva i poraz i sramota svakog čoveka kao ikone Božje - poručio je patrijarh Porfirije u vaskršnjoj poslanici i naglasio da se na mnogim mestima u svetu vode bespoštedni ratovi i da najviše stradanja podnosi običan čovek.

Patrijarh srpski je pozvao na molitvu Vaskrslom Gospodu da se što pre i bezuslovno uspostavi mir, prestane stradanje i da se svi izbegli vrate u svoje domove.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Veliki broj vernika ukupio se u Hramu 

Vaskršnje slavlje za vernike označava i kraj Velikog posta, a prvi mrsni zalogaji su vaskršnja jaja koja se, prema drevnom običaju, farbaju u crveno, prenosi Telegraf. 

Inače, danas, sa početkom u 9 časova, u Hramu Svetog Save, uskršnju liturgiju služiće episkop marčanski Sava, koji je i vikar patrijarha.

Vaskrs se, podsetimo, ubraja u pokretne praznike, i praznuje se posle jevrejske Pashe, u prvoj nedelji posle punog meseca. On pada na sam dan prolećne ravnodnevnice, ili neposredno posle nje. Najranije može da bude 4. aprila, a najkasnije 8. maja po novom kalendaru.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading