SPAS U POSLEDNJI ČAS! Amerika šalje Ukrajini novu pomoć vrednu 250 miliona dolara!

Autor:

Vesti

27.12.2023

22:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Današnji paket uključuje municiju za protivvazdušnu odbranu, druge komponente sistema protivvazdušne odbrane, dodatnu municiju za artiljerijske raketne sisteme visoke pokretljivosti, artiljerijsku municiju 155mm i 105mm, protivoklopnu municiju i preko 15 miliona komada municije, naznačeno je u saopštenju Stejt departmenta

SPAS U POSLEDNJI ČAS! Amerika šalje Ukrajini novu pomoć vrednu 250 miliona dolara!

Foto: Tanjug/AP

Državni sekretar SAD Entoni Blinken najavio je poslednji američki paket pomoći Ukrajini za 2023. godinu. Ovaj paket, vredan 250 miliona dolara, uključuje različite vrste oružja i municije, kao što su municija za protivvazdušnu odbranu, artiljerijska municija i protivoklopna municija.

Saopštenje Stejt departmenta naglašava važnost brze reakcije Kongresa kako bi se osigurali interesi američke nacionalne bezbednosti u Ukrajini, istovremeno pomažući ovoj zemlji da se odbrani od spoljnih pretnji i osigura svoju budućnost.

- Današnji paket uključuje municiju za protivvazdušnu odbranu, druge komponente sistema protivvazdušne odbrane, dodatnu municiju za artiljerijske raketne sisteme visoke pokretljivosti, artiljerijsku municiju 155mm i 105mm, protivoklopnu municiju i preko 15 miliona komada municije - naznačeno je u saopštenju Stejt departmenta.



U saopštenju je istaknuto da je pomoć SAD od suštinskog značaja za Ukrajinu u trenucima kada se bori za svoju slobodu protiv ruske agresije. Takođe, naglašeno je da više od 50 zemalja koje čine koaliciju nastavlja pružanje podrške Kijevu u ovim teškim vremenima.

Ovaj akt podrške Ukrajini dolazi u kontekstu nastavka tenzija između Rusije i Ukrajine, a američka pomoć u vidu oružja i municije predstavlja jasan signal podrške u borbi protiv ruske agresije. S obzirom na geostrateški značaj Ukrajine, ova podrška može imati značajan uticaj na stabilnost regiona.


Ukrajina je suočena sa izazovima očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta, a američka pomoć predstavlja važan faktor u održavanju ravnoteže snaga na globalnom nivou. Očekuje se da će ovaj paket pomoći dodatno ojačati odbrambene kapacitete Ukrajine i pružiti joj podršku u ostvarivanju njenih nacionalnih interesa.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading