"RUSI RAZVIJAJU RAKETE ZA NUKLEARNI UDAR NA EVROPU": Teške optužbe SAD, Vašington preti NAPADOM

Autor: index.hr, Republika

Svet

02.10.2018

15:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Rusija mora zaustaviti svoj tajni razvoj zabranjenog sistema krstarećih raketa ili će ih Sjedinjene Države uništiti pre nego što postanu operativne", izjavila je u utorak američka izaslanica pri NATO-u Kej Bejli Hačison.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Sjedinjene Države veruju kako Rusija razvija taj sitem kršeći hladnoratovski sporazum, što bi moglo omogućiti Moskvi da pokrene nuklearni napad na Europu, ali Moskva uporno poriče bilo kakva kršenja sporazuma takve vrste.

Hladni rat

Hačison je rekla da Vašington ostaje predan diplomatskom rešenju, ali je spreman da razmotri vojni napad ako Rusija nastavi razvijati sistem srednjeg dometa.

- Mi bismo tada razmotrili mogućnosti uništenja (ruske) rakete koja može pogoditi neku od naših zemalja - kazala je ona.

- Kontramere SAD bile bi uništenje raketa koje Rusija razvija kršeći sporazum - dodala je.

- Oni su upozoreni - zaključila je ona.

Moskva negira

Rusko ministarstvo spoljnih poslova nije bilo odmah dostupno za komentar. Moskva je dosad uvek govorila da je spremna razgovarati s Višingtonom kako bi se pokušao sačuvati sporazum te da će poštovati svoje obveze prema njemu ako to budu činile i Sjedinjene Države.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading