ŠOKANTNO: Bivši premijer pronađen mrtav u kući, oglasio se vrh države

Autor:

Svet

21.04.2024

23:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Preminuo bivši premijer Litvanije Gediminas Kirkilas.

ŠOKANTNO: Bivši premijer pronađen mrtav u kući, oglasio se vrh države

Foto: Credit: WOJTEK RADWANSKI / AFP / Profimedia

U subotu je preminuo bivši premijer Litvanije Gediminas Kirkilas u svojoj 72. godini. Prema informacijama litvanskih medija, Kirkilas je pronađen mrtav u svojoj kući, a na telu nije bilo znakova nasilja. Ova vest je izazvala veliku pažnju u zemlji i širom Evrope, budući da je Kirkilas bio istaknuta ličnost u politici Litvanije.

Politicka karijera

Gediminas Kirkilas je rođen u Viljnusu i bio je ministar odbrane Litvanije od 2004. do 2006. godine, da bi naredne dve godine bio na čelu socijaldemokratske vlade. Njegov mandat u prvim godinama nakon ulaska zemlje u EU i NATO bio je važan test za Litvaniju i njen put ka zapadnoj orijentaciji.

Reakcija premijerke i predsednika

Premijerka Litvanije, Ingrida Simonite, odala je počast Kirkilasu ističući da je bio "moćna ličnost" i da je aktivno učestvovao u političkom životu zemlje. Takođe, litvanski predsednik Gitanas Nausenda izrazio je svoje poštovanje prema Kirkilasu, nazivajući ga inteligentnim i uglednim prozapadnim političarem koji je neumorno radio za dobrobit Litvanije.

Sećanje na Kirkilasa

Gediminas Kirkilas će ostati upamćen kao političar koji je imao ključnu ulogu u vođenju Litvanije u periodu nakon ulaska zemlje u Evropsku uniju i NATO savez. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading