PUTIN BEZ MILOSTI: Ruski naučnik osuđen na SEDAM GODINA zatvora zbog jednog poteza

Autor:

Svet

18.04.2024

15:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski predsednik Vladimir Putin je više puta rekao da je Rusija svetski lider u hipersoničnim projektilima, vrhunskom oružju sposobnom da nosi teret do 10 puta većom brzinom od zvuka

PUTIN BEZ MILOSTI: Ruski naučnik osuđen na SEDAM GODINA zatvora zbog jednog poteza

Foto: Tanjujg/ap

Ruski naučnik Aleksandar Kuranov (76), koji je radio na hipersoničnim tehnologijama, osuđen je danas pred sudom u Sankt Peterburgu na sedam godina zatvora za izdaju nakon što je optužen za odavanje državne tajne stranim državljanima.

Sud je saopštio da će Kuranov biti poslat u zatvor visoke bezbednosti i biti kažnjen sa 1.000 dolara.

Kuranov je optužen da je preneo tajne podatke stranom državljaninu o istraživanju hipersonične tehnologije, prenela je agencija Interfaks.

Kuranov je, u vreme hapšenja 2021. godine, bio generalni direktor kompanije iz Sankt Peterburga koja istražuje hipersonične tehnologije i nadgledao je rad na novoj verziji hipersonične letelice iz sovjetske ere.

Ruski predsednik Vladimir Putin je više puta rekao da je Rusija svetski lider u hipersoničnim projektilima, vrhunskom oružju sposobnom da nosi teret do 10 puta većom brzinom od zvuka.

Ukrajina je u aprilu saopštila da je Rusija koristila pet hipersoničnih raketa "cirkon" u napadima na Kijev od početka godine.

Inače, ambasada Rusije u Berlinu dobila je obaveštenje da je učešće ruskih zvaničnika na svečanostima povodom godišnjice oslobođenja nemačkih koncentracionih logora nepoželjno, saopštila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

„Naša ambasada u Berlinu je dobila obaveštenje da je nepoželjno da ruski zvaničnici učestvuju u komemorativnim događajima povodom 79. godišnjice oslobođenja zatvorenika fabrike smrti“, rekla je ona na na konferenciji za novinare i dodala da Moskva na ovaj korak gleda kao na provokaciju, prenosi list Izvestija.

Prema njenim rečima, na ovaj način Berlin pokazuje nameru da nastavi antirusku politizaciju istorijskog sećanja na tok i rezultate Drugog svetskog rata i ruši istinu o istorijskim događajima.

"Osim toga, Nemačka ignoriše notu u kojoj se od Rusije traži da prizna nacističke zločine koji su se dogodili na teritoriji SSSR-a tokom Drugog svetskog rata kao genocid", zaključila je ona.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading