SAD IZVELA ŽESTOKE UDARE U IRAKU: U istočnom Bagdadu ubijen komandant Kataib Hezbolaha! (FOTO/VIDEO)

Autor:

Svet

07.02.2024

23:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dva bezbednosna izvora su izjavila da je Abu Bakir al-Sadi, visoki komandant Kataib Hezbollaha ubijen u sredu uveče u napadu dronom na vozilo u istočnom Bagdadu.

SAD IZVELA ŽESTOKE UDARE U IRAKU: U istočnom Bagdadu ubijen komandant Kataib Hezbolaha! (FOTO/VIDEO)

Foto: shutterstock

Napad je rezultirao gubitkom života troje ljudi, a ciljano vozilo koristile su iračke Narodne mobilizacijske snage (PMF), agencija koja okuplja brojne oružane grupe, mnoge od kojih su povezane s Iranom.

Pentagon je uspostavio vezu između ove proiranske grupe u Iraku i prethodnog napada u januaru, u kojem su troje američkih vojnika izgubili živote blizu jordansko-sirijske granice. Kao odgovor na tu vezu, SAD je proteklog vikenda izveo napade na proiranske grupe u Iraku i Siriji, ističući da su ovi napadi samo početak.

I dok su američki zvaničnici ostali nemi u vezi sa pitanjem o ovom konkretnom napadu, napetosti između SAD i proiranskih grupa u regionu su u porastu.

Podsetimo, pre četiri dana je premijer Iraka Muhamed Šija al-Sudani proglasio tri dana žalosti nakon američkih napada tokom noći. Pres služba iračkog ambasadora objavila je da je Al-Sudani proglasio trodnevnu žalost u svim državnim resorsima i institucijama, navodi Iračka novinska agencija (INA).

Molimo se za milost mučenika, pripadnika naših oružanih snaga i civila koji su ubijeni u bombardovanju američkih snaga područja Akašata i Al-Kaima, zapadno od pokrajine Anbar - navodi se u saopštenju.

Amerika ciljala 85 proiranskih meta

SAD su pokrenule vazdušne napade u Iraku i Siriji na više od 85 meta povezanih, kako navode, sa iranskom Revolucionarnom gardom (IRGC) i njihovih milicija. Ovi napadi su izazvali brojne reakcije i osude širom sveta, a irački premijer je ovim gestom želeo da izrazi saučešće i poštovanje prema žrtvama ovih napada, prenosi Tanjug.

Prema navodima medija, u napadima je ubijeno više od 40 ljudi, a američke snage su ih izvele kao odmazdu za nedavni napad na američku bazu u Jordanu, kada su ubijena trojica američkih vojnika. Ovaj događaj je dodatno zaoštrio tenzije između SAD i iranskih saveznika u regionu, što je izazvalo zabrinutost među međunarodnom zajednicom.

Nakon napada na američke vojnike u januaru, Kataib Hezbolah objavio je suspenziju svojih vojnih aktivnosti protiv američkih snaga u regionu.

Međutim, najnoviji događaji ukazuju na nastavak napetosti i sukoba, s obe strane spremnim da brane svoje interese u ovom kompleksnom geopolitičkom okruženju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading