AMERIČKI IZVOR OTKRIO PLAN RUSKE KOMANDE: Vazdušno-jurišne brigade spremne za napad na Ukrajinu!

Autor:

Svet

14.01.2024

19:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruska vojska priprema vazdušno-jurišne brigade za ofanzivu na Ukrajinu

AMERIČKI IZVOR OTKRIO PLAN RUSKE KOMANDE: Vazdušno-jurišne brigade spremne za napad na Ukrajinu!

Foto: Tanjug/AP

Ruska vojska


Prema izveštaju američkog Instituta za proučavanje rata (ISW), ruska vojska se sprema za ofanzivu na određenim delovima linije fronta u Ukrajini. Navodno, planira se raspoređivanje vazdušno-jurišnih brigada u pozadinu ukrajinskih trupa kako bi se probila odbrana u nekoliko pravaca istovremeno. Ova taktika obuhvata planirane napade na položaje Oružanih snaga Ukrajine sa ciljem da se ojača ruska vojna prisutnost.

**Priprema vazdušno-jurišnih brigada za ofanzivu**

Prema analitičarima ISW, ruska vojska se priprema za napade na pozicije Oružanih snaga Ukrajine sa namerom da se probije odbrana u nekoliko pravaca istovremeno. Posebno se ističe planiranje vazdušno-jurišnih brigada koje će se transportovati helikopterima i spuštati u pozadinu bez padobrana radi bržeg prebacivanja ljudstva. Navodno, jedna takva brigada već deluje na pravcu Zaporožja u sastavu 58. kombinovane armije, što ukazuje na ozbiljnu pripremu za potencijalnu ofanzivu.

**Iskustvo ruske vojske u korišćenju helikopterskih desanta**

Američki izvori se pozivaju na ruske informacije koje ukazuju da će vazdušno-jurišne brigade biti korišćene zajedno sa kopnenim snagama Oružanih snaga Rusije, a ne Vazdušno-desantnim snagama. Ovo naglašava planiranu saradnju vazdušnih i kopnenih snaga u okviru ofanzivnih operacija. Takođe, ističe se iskustvo ruske vojske u korišćenju helikopterskih desanta, kao što je bilo slučaj 2022. godine u Gostomelu. Ova taktika ima za cilj da pomogne pešadiji u probijanju odbrane Oružanih snaga Ukrajine tokom kopnenih juriša, udarajući sa pozadine.

**Nasleđe vazdušno-jurišnih brigada u ruskoj vojsci**

Napomenuto je da su u sovjetskoj vojsci postojale vazdušno-jurišne brigade i bataljoni koji su bili deo Kopnene vojske i bili su potčinjeni komandi vojske, a ne Vazdušno-desantnim snagama. Njihov zadatak je bio da helikopterima slete u neposrednu pozadinu neprijatelja i izvršavaju postavljene zadatke u zoni dejstva "svoje" vojske.

Uzimajući u obzir ove informacije, situacija na liniji fronta između Rusije i Ukrajine izgleda sve napetije, a planirane operacije vazdušno-jurišnih brigada ukazuju na ozbiljnu pripremu za potencijalnu ofanzivu ruskih snaga.

(TV Front)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading