IMA LI VIŠE IKAKVE ŠANSE ZA TO? Izraelci pregovaraju u Egiptu o RAZMENI TALACA sa Hamasom, jedna "sitnica" KOČI SVE

Autor:

Svet

10.01.2024

15:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Veruje se da se u Gazi nalaze 132 taoca koje je Hamas oteo 7. oktobra i da nisu svi od njih živi, nakon što je 105 civila oslobođeno iz Hamasovog zatočeništva tokom jednonedeljnog primirja krajem novembra

IMA LI VIŠE IKAKVE ŠANSE ZA TO? Izraelci pregovaraju u Egiptu o RAZMENI TALACA sa Hamasom, jedna "sitnica" KOČI SVE

Foto: Profimedia

Izraelska delegacija sletela je danas u Kairo na novu rundu pregovora sa Egiptom o mogućoj razmeni talaca koje Hamas drži za palestinske zarobljenike u Izraelu, izjavio je neimenovani egipatski zvaničnik.

Egipat, Katar i SAD bile su posrednici između Izraela i Hamasa, preneo je Tajms of Izrael.

Veruje se da se u Gazi nalaze 132 taoca koje je Hamas oteo 7. oktobra i da nisu svi od njih živi, nakon što je 105 civila oslobođeno iz Hamasovog zatočeništva tokom jednonedeljnog primirja krajem novembra.

Pre toga su puštena četiri taoca, a jednog su spasile trupe. Tela osam talaca su, takođe, pronađena, a tri taoca je greškom ubila vojska.

Hamas i dalje insistira na okončanju rata pre nego što počne da pregovara o oslobađanju ostalih talaca, zahtev koji je Izrael potpuno odbacio.

"Izrael nikada neće povratiti svoje taoce osim ako svi naši zatvorenici u okupacionim zatvorima ne budu oslobođeni", rekao je šef Hamasa Ismail Hanije juče u Kataru.

Izraelske odbrambene snage potvrdile su smrt 25 ljudi od onih koji još drži Hamas, pozivajući se na nove obaveštajne podatke i nalaze do kojih su došli vojnici koji deluju u Gazi.

Američki državni sekretar Entoni Blinken od vikenda se sastaje sa liderima na Bliskom istoku, a očekuje se sutra u Kairu.

Napori da se pregovara o drugoj razmeni navodno su ometeni ubistvom visokog vođe militantne grupe Hamas u Bejrutu prošle nedelje, za šta se u velikoj meri krivi Izrael.

Egipatski zvaničnik je rekao da su Egipat i Katar pokušavali da osvoje slobodu za civile, taoce koje drže Hamas i druge terorističke grupe u zamenu za prekid vatre i oslobađanje dodatnih palestinskih zatvorenika od strane Izraela.

Pored civila, Hamas i druge grupe drže i izraelske vojnike.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading