TRAMP PRED ODLUKOM GODINE: Američki predsednik čeka VEST koja može potpuno da promeni SVE U SVETU

Autor:

Svet

06.01.2024

08:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bivši američki predsednik najveći je favorit za pobedu na republikanskim izborima, posle čega bi izašao na crtu u novembru Džozefu Bajdenu

TRAMP PRED ODLUKOM GODINE: Američki predsednik čeka VEST koja može potpuno da promeni SVE U SVETU

Foto: Tanjug/AP

Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država, koji ima funkciju i ustavnog suda, odlučio je da će da razmatra žalbu bivšeg predsednika države Donalda Trampa na odluku Kolorada da mu zabrani kandidovanje.

Sud je saopštio kako će saslušati taj istorijski slučaj kako bi utvrdili da li je došlo do greške i može li se na kraju priče Tramp ipak kandidovati za predsednika za izborima 2024. godine u toj američkoj državi.

Slučaj će biti saslušan u februaru, a presuda će se primenjivati ​​u celoj zemlji. Odluka Vrhovnog suda da sasluša žalbu Trampa usledila je nakon što su državni tužioci iz 27 država podneli podnesak tražeći od suda da odbije presudu Kolorada.

U brojnim državama postoje tužbe protiv Trampa kako bi ga diskvalifikovati iz predsedničke trke na osnovu tvrdnje da je učestvovao u pobuni u američkom Kapitolu pre tri godine nakon što je izgubio izbore.

Pravne nedoumice kako će ovo biti rešeno se svode i zavise od toga da li ustavni amandman iz doba građanskog rata čini Trampa nepodobnim da se kandiduje za predsednika.

Inače, 14. amandman američkog ustava zabranjuje svakome ko je "učestvovao u pobuni" da obavlja saveznu funkciju, ali advokati bivšeg predsednika tvrde da se to ne odnosi na predsednika.

Donald Tramp se takođe žalio na odluku izbornih zvaničnika u Mejnu da ga skinu s glasačkih listića.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading