OBJAVLJENA LISTA EVROPSKIH ZEMALJA PREMA TROŠKOVIMA ŽIVOTA: Poznato na kom mestu se nalazi Srbija, u obzir uzeto pet kriterijuma

Autor:

Svet

01.05.2024

12:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Obračun je napravljen poređenjem cena roba i usluga u Njujorku.

OBJAVLJENA LISTA EVROPSKIH ZEMALJA PREMA TROŠKOVIMA ŽIVOTA: Poznato na kom mestu se nalazi Srbija, u obzir uzeto pet kriterijuma

Foto: pixabay.com

World Population Review objavio je listu evropskih zemalja prema troškovima života, rangiranih od najskupljih do najjeftinijih.

Na listi koju je sačinila ova američka organizacija za prikupljanje podataka o globalnoj populaciji i demografiji nalazi se 41 evropska država.

Obračun je napravljen poređenjem cena roba i usluga u Njujorku, a uzeto je u obzir pet kriterijuma – troškovi života uopšte, cene zakupa ili stanovanja, cene namirnica, cene u restoranima i indeks cena proizvođača.

Prema ovoj računici, najskuplje zemlje za život su Švajcarska i Island. Za njima slede dva britanska poreska raja – ostrva Džersi i Gernzi, a na petom mestu je Irska.

Među deset najskupljih su i Norveška, Luksemburg, Danska, Holandija i Velika Britanija. Austrija je na 11, a Nemačka na 12. mestu.

Gledajući pri dnu tabele, zemlja sa najnižim troškovima života je Belorusija. Malo iznad nje su dve zaraćene države – Ukrajina i Rusija, a slede Severna Makedonija i Moldavija.

Bugarska je na 36. mestu, što je čini najjeftinijom članicom Evropske unije, a nazivaju je "jednim od skrivenih dragulja Evrope za turiste i iseljenike". Neposredno iznad nje, na 35. mestu, nalazi se Rumunija, dok Srbija zauzima 34. mesto.

Od zemalja regiona, Slovenija je najskuplja za život i nalazi se na 25. mestu. Uz Sloveniju najskuplji život u zemljama regiona je u Hrvatskoj koja je na 29. mestu. Slede Crna Gora na 31, Mađarska 32, dok Bosna i Hercegovina nije bila uključena u ovu listu.

Poljska je na 30. mestu, a od nje su skuplje Slovačka, Letonija, Litvanija, Slovenija, Grčka, Estonija, Češka, Portugal i Španija, koje su tim redosledom rangirane sve do 20. mesta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading