KIJEV NAREDIO HITNU EVAKUACIJU: U toku brz i dubok proboj ruskih trupa, OVAJ grad je glavna meta

Autor:

Svet

01.05.2024

14:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Strana prenosi da linija odbrane kod Očeretina već duže od nedelju dana konstantno popušta.

KIJEV NAREDIO HITNU EVAKUACIJU: U toku brz i dubok proboj ruskih trupa, OVAJ grad je glavna meta

Foto: Tanjug/AP Photo/Alex Babenko

U sredu je Ukrajina naredila hitnu evakuaciju preostalih stanovnika Novoaleksandrivke zbog rapidnog napredovanja ruskih trupa.

Linija fronta se nalazi veoma blizu sela, dok ruske trupe već napadaju položaje Oružanih snaga Ukrajine bombama. Portal Strana ističe da je od predratnih 700 stanovnika, u selu ostalo svega nekoliko desetina ljudi, te da je policija zadužena za organizaciju evakuacije.

Ukrajinski Telegram kanal DeepState potvrdio je novo napredovanje ruskih trupa severozapadno od Očeretina, približavajući se Novoaleksandrivki. Navodi se da su Rusi zauzeli sela Keramik i Novokalinovo, dok Oružane snage Ukrajine za sada nisu zvanično reagovale.

Strana prenosi da linija odbrane kod Očeretina već duže od nedelju dana konstantno popušta, a da je jedna od ukrajinskih brigada napustila svoje položaje bez naređenja, što je dovelo do sloma fronta.

Proboj ruskih trupa bio je izuzetno brz i dubok, te se ukrajinske oružane snage još uvek bore da stabilizuju situaciju. Glavni problem predstavlja nedostatak rovova i minskih polja na tom potezu, što omogućava Rusima brzo napredovanje. Sada je njihova meta grad Pokrovsk, najveći grad na zapadu Donjecke oblasti.

Situacija na terenu izuzetno je napeta, a ukrajinske oružane snage suočavaju se sa izazovima u održavanju odbrane. Evakuacija stanovnika postaje sve hitnija kako se ruske trupe približavaju, a pitanje stabilizacije fronta ostaje ključno za dalji razvoj ove situacije.

Podsetimo, ukrajinski oficiri koji se bore na istočnom frontu izneli su sumorne prognoze za sudbinu Donbasa i ishod rata, tvrdeći da će Donbas pasti do oktobra i da će Ukrajina izgubiti rat.

Oficiri su izneli nekoliko razloga za ovakvu prognozu, naglašavajući nedostatak vojnika, kašnjenje američke pomoći i kritikujući način komande glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine, Aleksandra Sirskog.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading