PUKANOVIĆEV UBICA DOBIO HRVATSKU U STRAZBURU: Amiru Mafalaniju ozbiljno prekršena ljudska prava

Autor:

Svet

21.05.2024

22:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evropski sud je primetio da se prema Zakonu o krivičnom postupku dopisivanje između optuženog i njegovog advokata ne sme nadzirati.

PUKANOVIĆEV UBICA DOBIO HRVATSKU U STRAZBURU: Amiru Mafalaniju ozbiljno prekršena ljudska prava

Foto: Profimedia

Evropski sud za ljudska prava presudio je da je Hrvatska povredila prava Amira Mafalanija, jednog od osuđenih za atentat na novinare, Iva Pukanića i Nika Franića, zbog nezakonitog praćenja njegovog dopisivanja s advokatom, javlja Index.hr.

U istoj presudi sud u Strazburu zaključio je da je neosnovan deo prigovora u kom se pozivao na povrede odredbi Konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda koje garantuju zabranu nečovečnog postupanja.

Mafalani je prigovorio zbog neodgovarajućih uslova u istražnom zatvoru i preterano strogog posebnog zatvorskog režima poput socijalne izolacije, potpunog ograničenja korišćenja televizije i štampe, te stavljanja lisica na ruke i noge tokom sudskih rasprava.

Evropski sud je primetio da je Mafalaniju određen istražni zatvor zbog sumnje da je učestvovao u zločinačkoj organizaciji koja je izvršila atentat na dvojicu novinara u centru Zagreba, a u zatvoru je određeno da se, s obzirom na specifičnost i način izvršenja krivičnog dela, primene posebne mjere nadzora i bezbednosti, izvestila je Kancelarija hrvatske predstavnice pred Evropskim sudom za ljudska prava.

Takav režim, zaključio je sud u Strazburu, bio je opravdan, između ostalog, jer je zločin za koji je Mafalani bio optužen imao obeležja terorističkog akta.

Foto: YouTube/Radio Slobodna Evropa/Printscreen

Evropski sud za ljudska prava

Iako mu nije bilo dozvoljeno da gleda televiziju, sluša radio ili čita novine tokom 11 meseci koje je proveo sam u ćeliji bez prava na komuniciranje s drugim zatvorenicima zbog vlastite bezbednosti i uticaja na istragu, ipak su mu bile dozvoljene svakodnevne jednočasovne šetnje na otvorenom i posete porodice i advokata, što je on redovno i koristio.

Evropski sud je zaključio i da to razdoblje nije bilo prekomerno ni toliko ozbiljno da bi dovelo do potpune izolacije.

Vezano za prigovor neodgovarajuće medicinske nege zbog povreda nosa, ramena i šake tokom hapšenja, Evropski sud za ljudska prava je na osnovu medicinske dokumentacije primetio da su ga pregledali lekari u brojnim prilikama, dijagnostikovali mu povrede i lečili njegova stanja prema potrebi. Istovremeno, prigovor da njegove povrede nisu bile sanirane, Mafalani, kako se navodi u presudi, ničim nije potkrepio.

U odnosu na posebne bezbednosne mere vezivanja ruku i nogu tokom transporta do zgrade suda i sudskih rasprava, Evropski sud za ljudska prava je utvrdio da one nisu bile nerazmerne bezbednosnom riziku.

Evropski sud je primetio da se prema Zakonu o krivičnom postupku dopisivanje između optuženog i njegovog advokata ne sme nadzirati, osim ako sudija ne odluči drugačije i samo u vezi s određenim krivičnim delima.

Konačnom presudom Mafalaniju, koji zbog ubistva novinara i izdavača nedeljnika Nacional, Ive Pukanića, i njegovog saradnika, Nike Franjića, služi 16-godišnju zatvorsku kaznu, sud u Strazburu dosudio je naknade od 2.000 evra na ime nematerijalne štete i 2.850 eura za troškove postupka.

Mafalani je zbog kršenja ljudskih prava već dobio sporove u Strazburu, ali i pred hrvatskim Ustavnim sudom koji mu je nedavno usvojio tužbu zbog povrede prava prilikom hapšenja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading