KIJEV NA UDARU! RUSI LANSIRALI KRSTAREĆE RAKETE SA STRATEŠKIH BOMBARDERA: Prvi put posle 80 dana moćni TU-95 KRENULI U AKCIJU! Uzbuna širom Ukrajine!

Autor:

Svet

08.12.2023

09:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U petak, 8. decembra, u većini regiona Ukrajine proglašena je vazdušna uzbuna zbog raketne pretnje iz Ruske Federacije. Prvi put posle skoro 80 dana, neprijatelj je podigao u nebo strateške bombardere Tu-95MS, koji su lansirali krstareće rakete.

KIJEV NA UDARU! RUSI LANSIRALI KRSTAREĆE RAKETE SA STRATEŠKIH BOMBARDERA: Prvi put posle 80 dana moćni TU-95 KRENULI U AKCIJU! Uzbuna širom Ukrajine!

Foto: printscreen

Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine pozvalo je Ukrajince da ostanu u skloništima. Kasnije su snage PVO već radile u regionima, oboreno je oko 14 od 19 ciljeva, ali je u Dnjepropetrovskoj oblasti bilo žrtava, prenosi portal Obozrevatel.

Prema kanalima za praćenje, ukupno devet neprijateljskih aviona Tu-95MS lansiralo je nekoliko grupa raketa. Prvi od njih ušao je u vazdušni prostor Ukrajine sa istoka. Tako se od 06:50 uzbuna proširila na sve istočne, južne krajeve i centar zemlje.

“Prva grupa raketa u Harkovskoj oblasti u pravcu Dnjepropetrovske oblasti (Dnepar/Pavlograd). Kurs može da se promeni. Ne ignorišite vazdušni signal upozorenja”, saopštile su Oružane snage Ukrajine.

Telegram kanal „Nikolajevski vanek“ objavio je da je neprijatelj lansirao rakete iz okruga Engels.

„Ne ignorišite alarm, sistem PVO će raditi protiv ruskih raketa“, obratio se Ukrajincima i šef OPU Andrij Jermak.

Posle 07:00 zabeleženo je da su ruske rakete promenile pravac ka zapadu Ukrajine, zabeležene su u Poltavskoj i Kirovogradskoj oblasti. Istovremeno, eksplozije su već prijavljene u oblasti Harkova.

„Ukrajina je na udaru raketa iz strateških bombardera Tu-95 prvi put posle skoro 80 dana. Dve grupe raketa ušle su u vazdušni prostor sa istoka i kreću se u pravcu severozapada“, rekao je vojni dopisnik Andrij Caplienko.

Tada je let raketa već zabeležen u Kijevskoj oblasti, a uzbuna se proširila skoro na celu Ukrajinu. Na periferiji glavnog grada radila je PVO. Prema nekim podacima, protivvazdušna odbrana je oborila dve rakete na prilazu Kijevu.

Posle 08:20 počeo je da se oglaši alarm za vazdušni napad. Potvrđeno je da su Rusi lansirali krstareće rakete iznad Ukrajine iz regiona Engels (Saratovska oblast Ruske Federacije).

Posledice ruskog raketnog napada

Prema KMVA, nijedan neprijateljski cilj nije stigao do Kijeva. Sve rakete koje su letale u pravcu prestonice uništene su u toku leta snagama i sredstvima PVO. Nema informacija o žrtvama i razaranjima u gradu. U isto vreme, privatne kuće u nekoliko zajednica su oštećene usled pada fragmenata oborenih projektila u Kijevskoj oblasti.

Nažalost, udar se dogodio u Pavlogradu u Dnjepropetrovskoj oblasti. Tamo je jedna osoba preminula, a četiri su povređene. Ministar unutrašnjih poslova Ihor Klimenko precizirao je da je raketni napad pogodio upravo na Pavlograd.

„Ne ignorišite upozorenja o pretnji i u slučaju vazdušne uzbune ostanite u skloništima!“ - pozvao je.

Jurij Ignat, portparol Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine, izvestio je da je neprijateljski napad trajao u dva talasa. Prema preliminarnim procenama, osvajači su lansirali 19 krstarećih raketa Kh-101 i Kh-555, od kojih su PVO uništile 14 ciljeva.

Kako je preneo OBOZ.UA, Rusija je u noći 8. decembra napala Ukrajinu sa sedam dronova kamikaza i šest raketa S-300. Snage PVO oborile su pet Šaheda. Nažalost, neprijateljske rakete su pogodile oblast Harkova.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading