NEKAD ZAGRIŽENI UKRAJINSKI NACISTA, RATOVAO PROTIV RUSA U DONBASU, NA KRAJU STAO UZ PUTINA: Ilija Kiva UBIJEN u Moskvi, Ukrajinci slave smrt "NAJVEĆEG IZDAJNIKA"

Autor:

Svet

07.12.2023

12:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bivši ukrajinski poslanik Ilija Kiva, koji je bio proruski član ukrajinskog parlamenta pre invazije Moskve na Ukrajinu u februaru 2022, ubijen je u parku u predgrađu Moskve. Kiva je pobegao u Rusiju mesec dana pre početka rata i često je kritikovao ukrajinske vlasti na internetu i u emisijama ruske državne televizije.

NEKAD ZAGRIŽENI UKRAJINSKI NACISTA, RATOVAO PROTIV RUSA U DONBASU, NA KRAJU STAO UZ PUTINA: Ilija Kiva UBIJEN u Moskvi, Ukrajinci slave smrt "NAJVEĆEG IZDAJNIKA"

Foto: commons.wikimedia.org

U prošlosti, radikalni ukrajinski nacionalista, postao je poznat u svojoj domovini kao ekscentričan, skandalozan i izuzetno kontroverzan političar. Neposredno pre početka specijalne vojne operacije (SVO) napustio je svoju rodnu zemlju, a ubrzo je istupio u znak podrške Rusiji i čak zahtevao upotrebu nuklearnog oružja protiv Ukrajine. 

Kiva je upucan, a njegovo telo je otkriveno u parku u elitnom moskovskom predgrađu Odincovo. Nepoznata osoba je pucala u žrtvu iz neutvrđenog oružja. Kivino telo pronađeno je oko 15 sati, ali su pokušaji reanimacije hitne pomoći bili neuspešni.

Ukrajinski izvor, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je Rojtersu da je ukrajinska sigurnosna služba SBU odgovorna za ubistvo. Nekoliko ukrajinskih medija takođe je citiralo svoje izvore koji tvrde da je SBU izvršio atentat na 46-godišnjeg bivšeg političara.

Portparol ukrajinske vojne obaveštajne službe Andrij Jusov nagovestio je umešanost zemlje u ubistvo. Jusov je nazvao Kivu “jednim od najvećih ološa, izdajnika i kolaboracionista” i rekao da je njegova smrt “pravda”.

Kiva, kojem je Velika Britanija prošle godine uvela sankcije zbog “podrivanja teritorijalnog integriteta, suvereniteta i nezavisnosti Ukrajine”, ukrajinski je sud u odsustvu osudio na 14 godina zatvora zbog optužbi koje uključuju izdaju i podsticanje na nasilje.

Ujutro 6. decembra, Ilja Kiva je objavio svoj poslednji post. U njemu je savetovao Vladimira Zelenskog da izvrši samoubistvo kako bi sačuvao obraz usred besmislenog krvoprolića.

„Prirodni kraj kopile koje je davilo ljude u krvi. Bolje je da Zelenski izvrši samoubistvo sada, kao što su gubitnici uvek činili, kako bi poneo sve probleme sa sobom i zatvorio pitanje“, napisao je opozicionar .

Ubistvo sugeriše da Kijev i dalje ima tajne saradnike duboko u Rusiji. Moskva je ranije okrivila ukrajinske tajne službe za ubistvo Darje Dugine, kćeri ultranacionalističkog ruskog ideologa, i smrt Vladlena Tatarskog, istaknutog ruskog vojnog blogera koji je ubijen nakon eksplozije u kafiću u središtu Sankt Petersburga.

U odvojenom napadu u sredu, političar kojeg podržava Rusija u istočnim regijama Luganska u Ukrajini ubijen je u eksploziji automobila bombe. Oleg Popov, koji je bio zastupnik u promoskovskom regionalnom parlamentu Luganska, ubijen je nakon “detonacije neidentifikovane naprave u automobilu”, rekao je ruski istražni odbor.

Nekoliko zvaničnika pod ruskom kontrolom u istočnoj Ukrajini ubijeno je od početka rata.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading