UHVAĆEN SABOTER KOJI JE MINIRAO VOZ U NAJDUŽEM TUNELU U RUSIJI: Belorus radio po nalozima ukrajinske službe! Sam kupio OSAM eksplozivnih naprava

Autor:

Svet

07.12.2023

14:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruska federalna služba bezbednosti uhapsila je beloruskog državljanina koji je optužen za postavljanje eksploziva na dva voza u Sibiru, navodno po naređenju ukrajinske obaveštajne službe. Ova akcija bila je deo šireg plana sabotaže protiv ruske infrastrukture.

UHVAĆEN SABOTER KOJI JE MINIRAO VOZ U NAJDUŽEM TUNELU U RUSIJI: Belorus radio po nalozima ukrajinske službe! Sam kupio OSAM  eksplozivnih naprava

Foto: Printscreen X @KrivovSergej

Uhapšeni je, prema izveštajima FSB, postavio eksplozivne naprave na dva voza, a uputstva je dobio od drugog Belorusa koji se nalazio u Litvaniji i radio za Ukrajinu. “Priznao je da je kešom nabavio osam eksplozivnih naprava, i potom ih dostavio privatnim kolima u Burjatiju, i podmetnuo u vagone sa gorivom”, navedeno je u saopštenju FSB.

Napadi su se dogodili 29. i 30. novembra, u ruskoj oblasti Burjatija, koja se graniči sa Mongolijom. Ukrajinski izvor je tada rekao Rojtersu da je operacije vodila Služba bezbednosti Ukrajine u nameri da poremeti železničke linije u Sibiru koje Rusija koristi za vojne potrebe.

U prvom napadu, eksploziv je detoniran na teret voz koji se kretao kroz Severomujski tunel na Bajkalsko-Amurskoj magistrali, dok je u drugi pogodio teretni voz dok je prelazio Čertov most u istom regionu na železničkoj pruzi koja se koristi kao rezerva kada se vozovi preusmeravaju iz tunela Severomujski.

Od izbijanja sukoba u Ukrajini, Rusija se susrela sa nizom akata sabotaže na različite infrastrukturne i transportne objekte, piše Rojters.

Eksplozija koja se dogodila u Severomujskom tunelu, najdužem tunelu u Rusiji, rezultat je operacije Službe bezbednosti Ukrajine (SBU). Ovaj tunel, koji se nalazi u ruskoj republici Buryatia, blizu granice sa Mongolijom, dug je 15,3 kilometra3.

Ovaj incident pokazao je spremnost Ukrajine da izvede sabotaže duboko unutar teritorije Rusije. Rusija je pokrenula istragu o “krivičnom slučaju terorizma” nakon napada.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading