PODVIG UKRAJINSKOG VOJNIKA: Nedeljama su ležali opkoljeni u rovu, kad su Rusi krenuli, ranjen i izmrcvaren naveo je artiljerijski udar na SVOJ POLOŽAJ!

Autor:

Svet

03.12.2023

10:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ranjeni ukrajinski vojnik koji je bio opkoljen ruskim vojnicima i zaglavljen u rovu u Bakhmutu pozvao je artiljerijski udar na svoj položaj.

PODVIG UKRAJINSKOG VOJNIKA: Nedeljama su ležali opkoljeni u rovu, kad su Rusi krenuli, ranjen i izmrcvaren naveo je artiljerijski udar na SVOJ POLOŽAJ!

Foto: Printscreen CNN

Ukrajinski vojnik Serhij, 36 godina, bio je nedeljama opkoljen u rovu. Sada ima komade šrapnela koji su se duboko zabili u njegove noge, - ali čudo se dogodila i preživeo je.

"Ne mogu da verujem da sam sada u bolnici, a ne u rovu. Nisam mislio da ću preživeti", rekao je Serhij za CNN.

Njegov 80. vazdušno-desantna galicijska brigada branila je položaj na istočnom frontu na periferiji Bahmuta. Naređeno im je da drže rovove tri dana, ali su se suočili s intenzivnom neprijateljskom vatrom u trajanju od dve nedelje. Za neke njegove drugove, to je bila poslednja misija.

Serhij, koji je napustio posao majstora u Finskoj kako bi se prijavio u ukrajinsku vojsku kada je Rusija napala u februaru 2022. godine, otkrio je kako su svi njegovi drugovi ostali teško povređeni. On je dodirivao svoje noge da proveri jesu li još tu. Drugoj dvojici su slomljene noge i vilice, pri čemu je jedan bio toliko traumatizovan da je tražio da ga ubiju, pa mu je oružje oduzeto.

Serhij je bio plemenit i rekao timu za evakuaciju da prvo odvedu njegove povređene drugove, dok je on ostao da čeka. Više spasilačkih timova pokušali su da stignu do njegatokom sledeće dve nedelje, ali su ih sprečila ruska granatiranja sprečila, pri čemu su neki spaisioci poginuli u pokušaju.

"Moguće je bilo evakuisati samo jednog kritično povređenog vojnika. Tako da sam u tom trenutku shvatio da sam sam", rekao je.

Serhij je ostao zarobljen u rovu, a dronom su mu slali vodu, lekove, čokoladu pa čak i cigarete. U isto vreme, Rusi su pokušali koristili bespilotne letelice da ga bombarduju, jedna bomba je eksplodirala pored njegovih stopala, ali je "imao sreće što je preživeo".

Jedina preostala stvar koju je Serhij mogao učiniti bilo je da se drži zaklona koliko god je to mogao. Tri dana se krio dok su ruski vojnici prilazili njegovoj poziciji. Bili su mu toliko blizu da ih je mogao čuti kako razgovaraju i znao je njihov plan.

Prihvatajući da je verovatno da će ga svejedno ubiti, Serhij je dojavio koordinate neprijatelja svom komandantu, efektivno pozivajući artiljerijske udare na svoj položaj.

Kijevske snage izvele su nekoliko preciznih udara zahvaljujući hrabrosti Serhiija, ali su ruski vojnici nastavili da se približavaju.

"Bio sam okružen neprijateljima", priseća se Serhij. "Kada me nisu mogli čuti, opet sam dojavio krišom koordinate putem radio-veze, i naša artiljerija je pucala na njih."

Serhij je mislio da je otkriven kada je ruski vojnik ušao u njegov rov i pitao odakle je. Ukrajinac je odgovorio na ruskom jeziku i rekao da je povređen i da mu je hitno potrebna voda. Ruski vojnik nije hteo da mu da vodu, ali se povukao iz rova, očigledno nesvestan da je Serhij pripadnik neprijateljskih snaga.

Serhij i dalje nije razumeo kako ruski vojnik nije shvatio ko je, s obzirom da je bio obučen u uniformu ukrajinske vojske.

Posle svega, posle više dana očajničkih pokušaja da evakuiše Serhiija, njegov komandant mu je rekao da je jedini način da preživi puzanje i molitva.

Puzao je za svoj život, puzao pored rova u kom su se nalazili Rusi. Oslanjao se na uputstva svog komandanta koje je dobijao putem radio-veze, čija je baterija bila na izmaku.

Na kraju je stigao do ukrajinskih položaja. Dok se oporavlja od traume iz rovova u toploj bolničkoj sobi, i dalje ne misli da su njegovi postupci bili herojski.

„Trebalo bi da vidite šta naši momci rade na prvoj liniji fronta. Kako se bore, evakuišu i spasavaju svoje momke. Naši momci plaćaju veoma visoku cenu. Plaćaju svojom krvlju. Sada je sve što želim da idem na pecanje sa svojim društvom,pijem pivo i sedim u tišini”.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Džonko

03.12.2023 11:54

Još jedna standardna propagandna CNN priča... Dobri Ukrajinac i loši Rusi...!!! Takvih priča je u pojasu gaze svaki minut ali sa zatrpanim civilima, najviše decom ali CNN propaganda ne piše o zločinima cionista i Izraelske vojske jer je to zabranjeno... Vojnici ratuju i žao mi je njihovih patnji, ali civili ne ali propaganda Pentagona o tome ni reč a naročito zloglasni CNN...