UKRAJINA SE TRESE, MEĐUSOBNI SUKOBI U VRHU VLASTI SVE JAČI Na Zelenskog UDARIO i gradonačelnik Kijeva: "Postajemo kao Rusija, svu vlast ZGRABIO jedan čovek!"

Autor:

Svet

03.12.2023

10:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukrajina klizi u autoritarizam, upozorava gradonačelnik Kijeva.

UKRAJINA SE TRESE, MEĐUSOBNI SUKOBI U VRHU VLASTI SVE JAČI Na Zelenskog UDARIO i gradonačelnik Kijeva: "Postajemo kao Rusija, svu vlast ZGRABIO jedan čovek!"

Foto: Tanjug/AP

Vitalij Kličko i Vladimir Zelenski

Gradonačelnik Kijeva je upozorio da Ukrajina ide ka autoritarizmu i da su opštinske vlasti sada jedina nezavisna snaga u zemlji.

U intervjuu nemačkom dnevniku Der Spiegel, objavljenom u petak, Vitalij Kličko je podelio svoju ocenu stanja „demokratije“ u Ukrajini i naveo da je gradska vlast u Ukrajini sada jedina nezavisna sila u zemlji, koja je sve autoritarnija usred sukob sa Rusijom.

„U jednom trenutku više se nećemo razlikovati od Rusije, gde sve zavisi od hira jednog čoveka“, rekao je bivši bokserski šampion u teškoj kategoriji, dodajući da je tokom sukoba centralna vlast slabo komunicirala sa lokalnim vlastima.

„Za godinu i po dana od početka sukoba sa Rusijom nije bilo nijednog sastanka ili telefonskog razgovora između [grada] Kijeva i ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog. U jednom trenutku ćemo doći u situaciju da sve zavisi od raspoloženja jedne osobe“, rekao je gradonačelnik Kijeva za Der Špigel.

U svom intervjuu, Kličko je rekao da veruje da Kancelarija predsednika vidi gradonačelnike samo kao „atavističku prepreku“ centralizaciji vlasti.

Kličko i Zelenski su bili u sukobu čak i pre nego što je počeo sukob između Rusije i Ukrajine u februaru 2022. godine, a odnosi između njih bili su narušeni višestrukim javnim tužbama.

Sukob je rezultirao ponovljenim istragama i pokušajima smene gradonačelnika iz Kijevske gradske državne uprave.

Ukrajinska vlada je u junu ukorila Klička zbog stanja u skloništima za bombe, a dva vršioca dužnosti načelnika okruga su otpuštena sa svojih funkcija zbog neuspeha da objekte održe u funkciji nakon smrti tri osobe zatvorene na ulici tokom ruskog vazdušnog napada.

U svojoj devetoj godini na mestu gradonačelnika, Kličko se smatra jednim od najistaknutijih protivnika Zelenskog jer je postao jedna od prvih velikih ukrajinskih javnih ličnosti koja je priznala neuspeh dugo najavljivane kontraofanzive njegove zemlje protiv ruskih snaga.

Početkom novembra, dok je Zelenski insistirao da kontraofanziva još uvek traje i dosledno je negirao bilo kakve neuspehe, gradonačelnik je rekao da se trupe kreću „polako“ i da nisu u stanju da „brzo probiju“ utvrđenja koja je podigla Rusija.

Nedavno su ukrajinski visoki vojni zvaničnici priznali da je bojno polje dospelo u ćorsokak i da je dug i iscrpljujući rat koristio naklonosti Moskve.

U intervjuu novinskoj agenciji AP, Zelenski je priznao neuspeh tek ove nedelje, priznajući da sada smatra „zadovoljavajućim“ rezultatom činjenicu da se trupe njegove zemlje u ovom trenutku ne povlače.

Rusija je pokrenula svoju specijalnu operaciju u Ukrajini u februaru 2022, sa ciljem da zaustavi zadiranje NATO-a i odbrani ljude u promoskovskim regionima Donbasa od progona Kijeva.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading