RUSKI RULET U NUKLEARKI, SVET NA IVICI NUKLEARNE KATASTROFE: Elektrana Zaporožje OSMI PUT bila bez struje, REAKTOR u opasnosti!

Autor:

Svet

02.12.2023

11:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukrajinska nuklearna elektrana Zaporožje, koja je pod kontrolom ruskih snaga, ponovo je priključena na električnu mrežu. Kvar koji je doveo do prekida poslednje linije do nje sa teritorije koju kontroliše Kijev je otklonjen, prema saopštenju Ministarstva energetike Ukrajine.

RUSKI RULET U NUKLEARKI, SVET NA IVICI NUKLEARNE KATASTROFE: Elektrana Zaporožje OSMI PUT bila bez struje, REAKTOR u opasnosti!

Foto: Printscreen Twitter

Jedan vod do elektrane je prekinut u petak, dok je poslednji, od 750 KW, bio prekinut rano jutros. Ovo je osmi nestanak struje koji se dogodio u elektrani u Zaporožju i koji je mogao da dovede do nuklearne katastrofe.

Nakon gubitka priključka na mrežu, elektrana je uključila 20 rezervnih generatora za snabdevanje električnom energijom. Ukrajinski stručnjaci su popravili vod od 750 KW, koji sada ponovo snabdeva elektranu strujom.

Zaporoška nuklearna elektrana se nalazi na levoj obali Dnjepra, u blizini grada Energodara, i najveća je nuklearna elektrana u Evropi. Elektranu je zauzela Rusija u martu 2022. godine i ona više ne proizvodi električnu energiju, ali joj je struja potrebna za hlađenje jednog od reaktora koji je u stanju “vruće konzervacije”, odnosno nije u potpunosti isključen.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading