TAJNI PREGOVORI! Zelenski otpisan, Zalužni pregovara sa Putinovim generalom! SLAVNI AMERIČKI NOVINAR NAJAVIO OKONČANJE RATA U UKRAJINI!

Autor:

Vesti

02.12.2023

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukrajinskom predsedniku rečeno da se više ništa ne pita, otkrio Simon Herš.

TAJNI PREGOVORI! Zelenski otpisan, Zalužni pregovara sa Putinovim generalom! SLAVNI AMERIČKI NOVINAR NAJAVIO OKONČANJE RATA U UKRAJINI!

Foto: Tanjug/AP

Najviši vojni komandanti Rusije i Ukrajine, uz podršku Putina, u tajnosti vode mirovne pregovore i taj dijalog sve više uzima maha uprkos žestokom protivljenju ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog i Bele kuće, tvrdi američki novinar i dobitnik Pulicerove nagrade Simor Herš.

On je u članku koji je objavio na platformi Sabstek napisao da se pitanje mogućeg utvrđivanja novih granica duž trenutnih linija fronta između Ukrajine i Rusije može rešiti tako da Rusija zadrži Krim i teritorije samoproglašenih Luganske narodne republike i Donjecke narodne republike, kao i Hersonsku i Zaporošku oblast, dok bi zauzvrat Ukrajina postala članica NATO, uz niz izvesnih ograničenja.

NEREŠENA PITANJA

- Ozbiljni mirovni pregovori između Rusije i Ukrajine naglo su ubrzani, ali njihova glavna pokretačka snaga nisu ni Vašington ni Moskva, ni Bajden ni Putin, već dvojica visokih generala - načelnik ruskog generalštaba Valerij Gerasimov i glavnokomandujući oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni - navodi Herš.

Šta dogovor podrazumeva

- Rusija će zadržati Krim, Donjeck, Lugansk, Herson i Zaporožje
- Ukrajina ulazi u NATO, uz uslov da SAD tamo ne stacioniraju svoje trupe i ofanzivno oružje

Herš tvrdi da se u zamenu za teritoriju razmatra opcija da se Rusija navodno neće protiviti mogućem ulasku Ukrajine u NATO, ali uz jasan uslov da Alijansa tamo neće stacionirati svoje trupe i ofanzivno oružje. Dodaje da je Bela kuća "u potpunosti protiv predloženog sporazuma", a kao još jednu veliku prepreku američki novinar navodi insistiranje Zelenskog da Ukrajina iz rata izađe kao pobednik.

Trovanje Budanove kao upozorenje

Sukobi iza scene uključivali su misteriozni bombaški napad na jednog od pomoćnika Zelenskog i nedavno trovanje Marijane Budanove, supruge šefa glavnog obaveštajnog direktorata ukrajinske vojske.

U četvrtak je izgledalo da je Zelenski promenio stav o sudbini ukrajinske kontraofanzive, rekavši da ona nije postigla željene rezultate i da će Kijev preći na novu fazu rata, podseća Sputnjik. U međuvremenu, komandant Zalužni je bio upadljivo odsutan sa sastanka između Zelenskog i njegovih generala tokom posete komandnom mestu u oblasti Harkov.

- Jedan američki zvaničnik rekao je da je Zelenskom stavljeno do znanja da nije on, već vojska ta koja će rešiti ovaj problem, a pregovori će se nastaviti sa njim ili beznjega i poručio mu da će mu, ako bude potrebno, biti "plaćen put na Karibe" - napisao je Herš.

Ko je Simor Herš

- istraživački novinar koji je pisao za Njujorker i Njujork tajms, a 1970. dobio je Pulicerovu nagradu
- nakratko napustio novinarstvo da bi tokom predsedničkih izbora 1968. bio sekretar za štampu u kampanji Judžina Makartija
- kao frilenser, pokrivao je Vijetnamski rat i zaslužan je za otkrivanje američkog masakra u Mi Laju
- otkrio da je odluku o miniranju "Severnog toka 2" doneo lično američki predsednik Bajden

U pregovorima još ima mnogo pitanja koja treba rešiti, kao što su ona u vezi s ratnim zločincima, pitanja državljanstva, odlaganja ubojnih sredstava i prekogranične ekonomije, kao i traženje načina da se ostvari časni mir.

NARUČENI INTERVJU

Heršovi izvori su mu takođe rekli da je prošlomesečni bombastični intervju u britanskom Fajnenšel tajmsu, u kojem je Zalužni priznao da je ukrajinska kontraofanziva u ćorsokaku i da neće biti lakog proboja, naručen pošto su Zalužni i Gerasimov tajno razgovarali nekoliko puta.

Veterani Majdana neće mir

Herš, prema rečima poznavalaca, nije uzeo u obzir bitan faktor, a to je problem Ukrajine s neonacizmom.

- Politička rivalstva i sukobi u Kijevu su samo bura u čaši vode s obzirom na moć "sivih kardinala", koji su se uzdigli tokom puča na Majdanu 2014. Oni će učiniti sve da blokiraju bilo kakav mirovni sporazum - kaže stručnjak za međunarodne odnose Gilbert Doktorou.

- Intervju i propratni tekst koji je napisao Zalužni je bila poruka ukrajinskoj vladi i "ludaku koji je uložio svoj život u političku i vojnu pobedu" da žele da izađu iz toga - rekao je američki zvaničnik uključen u rane faze razgovora dvojice generala i dodao:

- Poruka koja je poslata Zelenskom je da će razgovarati s Rusima s njim ili bez njega i da će to biti vojni razgovori. Ukrajinski susedi su se zasitili, posebno Poljska i Mađarska, i žele da se njihove ukrajinske izbeglice vrate u mirnu zemlju.

Tajm najavio raskol: Vojska svesna da je pobeda nemoguća

Nedavno je i američki časopis Tajm iz najbližeg okruženja Zelenskog saznao da je on u svađi s generalima i da jedini još ne shvata da je rat već izgubljen.

- Zelenski je stalno ljut, izgubio je vedrinu i smisao za humor. Sada samo uđe u prostoriju, sasluša novosti s ratišta, izda naredbe i izađe. On oseća da su ga zapadni saveznici izdali i da mu nisu dali sredstva da pobedi u ratu, već samo da preživi - ispričali su saradnici ukrajinskog predsednika autoru teksta Sajmonu Šusteru.

Uverenost Zelenskog u mogućnost pobede uz dovoljno oružja brine njegove saradnike.

- On se zavarava. Mi ne pobeđujemo i više nemamo druge opcije. Ali njemu to ne možemo da objasnimo. On je toliko tvrdoglav da to ozbiljno ometa nastojanja da se osmisli nova strategija. I dalje je zabranjena svaka mogućnost da se ispregovara mir s Rusima - rekli su savetnici Zelenskog i dodali:

- Kijev je tražio da se pokrene operacija s ciljem zauzimanja Gorlovke, strateški važnog grada južno od Bahmuta, koji Rusi drže još od 2014. Tamošnji ukrajinski komandant odgovorio je: "A čime da zauzmemo grad? Nemamo ni ljudi ni oružja. Gde je artiljerija? Gde su novi vojnici?"


Bonus video

 

 


 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading