BIZNISMEN SRĐAN KNEŽEVIĆ PATENTIRAO KAKO SE IZVLAČI EKSTRAPROFIT IZ DRŽAVNE KASE!

Autor:

Vesti

29.04.2024

10:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Po tom receptu prevare za poslednja četiri meseca ova firma pobedila je na 200 javnih nabavki i zaradila oko 1,8 milijardi dinara sa PDV-om.

BIZNISMEN SRĐAN KNEŽEVIĆ PATENTIRAO KAKO SE IZVLAČI EKSTRAPROFIT IZ DRŽAVNE KASE!

Foto: ST/V. LUKIĆ; Printscreen/Youtube

Vlasnik "Knez petrola" Srđan Knežević

- Zarada je slatka - iako dolazi i od prevare - govorila je Koko Šanel. Srđan Knežević, vlasnik kompanije "Knez petrol", ovu njenu izreku vešto primenjuje i danas jer poslove na tenderima dobija navodno zbog najniže ponuđene cene, koju nakon sklopljenog ugovora, obračunava po drugoj, znatno višoj i od one od najskupljeg ponuđača.

Po tom receptu prevare za poslednja četiri meseca ova firma pobedila je na 200 javnih nabavki i zaradila oko 1,8 milijardi dinara sa PDV-om. Ta zarada primenom ovog patenta veća je od 20 do 30 odsto, dok je šteta za javna preduzeća, državne i lokalne samouprave, bar tolika jer su umesto od najpovoljnijeg, naftu ili naftne derivate nabavili od najnepovoljnijeg ponuđača.

Tako bar navode predstavnici nekih lokalnih samouprava, koji su se obratili redakciji "Blica", upozoravajući da ova anomalija nije vezana samo za e-nabavke koji su kod njih  realizovani, već su praksa u poslovanju "Knez petrola".

- Ta praksa dovodi do toga da lokalne samouprave ili javna preduzeća samo na papiru naftne derivate nabave po ekonomski najpovoljnijoj ceni. Nakon potpisivanja ugovora ispostavi se da je nabavka realizovana kao najnepovoljnija jer fraktura koja se dobije je značajno uvećana i ne odgovara ponudi koja je dostavljena u konkursnoj dokumentaciji. Krajem 2023. godine desilo se da je "Knez petrol" posao dobio za nabavku evrodizela u vrednosti od 169,94 dinara za litar bez PDV-a, a faktura nakon prve isporuke, je bila 187,02 dinara bez ovog poreza. U konačnom iznosu to je značajno skuplje i od najskupljeg ponuđača na tenderu koji je bio raspisan za nabavku 36.000 litara ovog goriva, koji je za litar tražio 181,02 dinara bez PDV-a - objašnjavaju sagovornici "Blica".

To praktično znači da je "Knez petrol" sa tom cenom konkurisao, ovaj posao ne bi ni dobio jer bi bio najnepovoljniji ponuđač.

- Ovo je prevara koja bi na svakom sudu mogla da se obori što u ovom, ali i drugim ugovorima, jasno stoji da cena može da se promeni tek nakon 40 dana od dostavljene ponude za javnu nabavku i to u skladu sa kretanjem na tržištu nafte i naftnih derivata. U konkretnom slučaju, cena je promenjena 20 dana od dostavljene ponude na tenderu, što je suprotno ugovoru, a i cena na tržištu se nije značajno promenila. Međutim, na te marifetluke i manipulacije se žmuri od strane funkcionera naše opštine jer je javna tajna da su neki od njih u "dilu" sa vlasnikom "Knez petrola" - navodi sagovornik Blica iz lokalne samouprave na jugoistoku Srbije. 

Njegov kolega, iz druge ne baš razvijene opštine, potvrđuju da se ovakva otimačina para od strane Srđana Kneževića, ne može odvijati bez čelnika lokalne samouprave.

- Taj čovek koji je već žigosan da je na uštrb države sebi uvećao bogatstvo, već je pravosnažno osuđen za mutne poslove. I pored toga on vedri i oblači na srpskom naftnom tržištu iako se zna da mu nije strano da u svoj džep stavi novac i od prevare. Pitanje je onda zašto funkcioneri sa njim posluju ako od toga nemaju koristi. Tvrdim da imaju i da se to plaća iz džepova građana i iz najsiromašnijih opština. A onda od tih naših para Knežević im baci mrvice i peče volove i prasiće kako bi se zamazale oči. Na stranu to što je to gorivo sumnjivog kvaliteta i što država sve to toleriše - objašnjava izvor. 

Na pitanje "Blica" zašto niko ne pokreće postupak kod nadležnih institucija zbog izigravanja tenderskih uslova i ugovornih obaveza odgovaraju:

- To mogu da pokrenu odgovorni, ali neće jer su u "dilu" sa Kneževićem. Uostalom, slična afera u medijima bila je prošle godine sa Kliničkim centrom Srbije kada je Srđan Knežević izmenio cenu od 69,50 dinara po kilogramu mazuta sa PDV-om, na osnovu koje je dobio posao, na 95 dinara. Neki ljudi pokušavali su da se izbore sa ovom prevarom, ali od toga nije bilo ništa. Zaposleni u lokalu ne smeju da dignu glas jer mogu da snose posledice i zato na ovaj način iniciramo da nadležne institucije i Komisija za konkurenciju iskontrolišu bar ovih 200 tendera od Nove godine i vide da je ponuđena cena na tenderu, na osnovu koje je dobijen posao, samo na papiru je najniža, a u praksi je najskuplja - jedinstveni su sagovornici.

Uvidom u Portal javnih nabavki utvrđeno je da je od kraja decembra do 17. aprila "Knez petrol" pobedio na 196 tendera, čije se vrednosti kreću od nekoliko desetina hiljada do 108 miliona dinara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading