ŠAMARČINA ŠOLCU! SOCIJALDEMOKRATE NEĆE VIŠE NI U HESENU! Pokrajinski izbori najavili promenu vlasti u celoj Nemačkoj!

Autor:

Svet

09.10.2023

20:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Partija nemačkog kancelara pretrpela istorijski poraz u svom uporištu i Bavarskoj.

ŠAMARČINA ŠOLCU! SOCIJALDEMOKRATE NEĆE VIŠE NI U HESENU! Pokrajinski izbori najavili promenu vlasti u celoj Nemačkoj!

Foto: Tanjug/AP

Nemačkim socijaldemokratama (SPD) kancelara Olafa Šolca i zelenima ministarke spoljnih poslova Analene Berbok, koji čine okosnicu vladajuće koalicije, crno se piše. Na to su ukazali rezultati pokrajinskih izbora u Hesenu u Bavarskoj, gde su ove dve stranke pretrpele potpuni fijasko i zabeležile istorijski neuspeh.

INFLACIJA POJELA GLASOVE

Šolcove socijaldemokrate u ove dve pokrajine, u kojima živi 20 odsto celokupnog nemačkog izbornog tela, uspele su da prođu gore nego kad su ostvarili do sada rekordno loš rezultat 2018.

Naime, ovog puta je Šolcov SPD osvojio oko 4,7 odsto glasova manje. Loš rezultat ostvarili su i zeleni, a treći koalicioni partner u nemačkoj vladi Slobodne demokrate (FDP) pokazao je da je sposoban još jedino da se vrti oko cenzusa. Nemački Špigl ukazuje da je Šolcova partija u Hesenu obično pobeđivala, a da je sada izgubila šest mesta u pokrajinskom parlamentu, a zeleni sedam.

Istovremeno su demohrišćani osvojili dodatnih 12, a Alternativa za Nemačku devet mandata više nego što je imala. Ovi izbori su ozbiljan pokazatelj raspoloženja birača i zbog vrlo visoke izlaznosti od 66 odsto u Hesenu i 73 procenta u Bavarskoj. Pritom, istraživanja na nivou cele Nemačke pokazuju da 64 odsto birača želi promenu savezne vlade.

Težak poraz SDP mogao bi da pojača netrpeljivost unutar Šolcove savezne koalicije, u kojoj su i Zeleni i Slobodne demokrate (FDP), ocenjuju analitičari. Unutrašnji sukobi u Berlinu postoje od preuzimanja vlasti 2021, a pritom Šolca u Nemačkoj optužuju da nije uspeo da reši krizne situacije. To se odnosi, pre svega, na ekonomske probleme izazvane ratom u Ukrajini i sankcijama Rusiji.

Nemačka je pretrpela najgoru inflaciju od pedesetih godina, koja je još oko šest procenata, a prelazila je i 10. Osim toga, veliki je strah od deindustrijalizacije nemačke privrede pošto više nema jeftinih ruskih energenata, pa kompanije traže način da se isele u druge zemlje. Alternativa za Nemačku (AFD) ostvarila je dobar rezultat sa 18,4 odsto u Hesenu i 14,6 u Bavarskoj. Međutim, njih niko zvanično ne računa u poželjne koalicione partnere, pa u nemačkoj ocenjuju da će CDU nastojati da formira pokrajinske vlasti bez njih, što će mu u Hesenu biti veoma teško s obzirom na rezultate.

VASKRS DEMOHRIŠĆANA

Hrišćansko-demokratska unija (CDU), koju je do pre dve godine predvodila bivša kancelarka Angela Merkel, ostala je najjača politička partija u ove dve pokrajine i izbornim rezultatom najavila da ozbiljno pretenduje da se vrati na vlast na narednim parlamentarnim izborima 2025. Tako je u Hesenu CDU osvojio 34,6 glasova, a u Bavarskoj 37, gde će Markus Zeder ostati neprikosnoveni premijer.

Međutim, u obe pokrajine CDU će morati da pravi koaliciju s konzervativnim Slobodnim biračima, koji se čvrsto drže iznad 15 odsto. ANTRFILE AfD se proširio i na zapad zemlje AfD, s drugim mestom u Hesenu i trećem u Bavarskoj, uspeo je na ovim izborima da izađe van granica svojih tradicionalnih uporišta u nekadašnjoj Istočnoj Nemačkoj. Robert Lambrou, čelnik poslaničke grupe AfD u Hesenu, rekao je da je ostao bez daha kada je saznao da su osvojili 18,4 odsto.

- Mnogo ljudi oseća da je potrebna promena politike. Imamo visoku inflaciju, skupu energiju i visoke stanarine kao posledicu nekontrolisanog useljavanja. U Nemačkoj mnogo toga mora da se popravi - rekao je Lambrou.

Medvedev: Neka Berlin samo tako nastavi

Nakon Šolcovog poraza u Hesenu i Bavarskoj oglasio se i bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev. - Nemačka ekonomija pala je ove godine 0,4 odsto, a ruska zabeležila rast od 2,8 procenata. Neka Šolc i Berbokova samo tako nastave - poručio je Medvedev.

Najbogatiji Nemci akcionari BMW Ekonomski nedeljnik Viršaftsvohol objavio je da su najbogatiji Nemci glavni akcionari automobilske kompanije BMW Zuzana Klaten i Štefan Kvandt, čiji se imetak procenjuje na 40,5 milijardi evra.

Na drugom mestu se nalazi osnivač lanaca supermarketa "Lidl" Diter Švarc s imovinom od 39,5 milijardi evra, a na trećem porodica Merk, koja kontroliše istoimenu farmaceutsku i hemijsku kompaniju s bogatstvom od 32 milijarde evra. Četvrto mesto zauzima porodica Rajman, koja ima u vlasništvu holding JAB - 30,5 milijardi evra, a peto preduzetnik Klaus Mihael Kine, čiji aktivi vrede 28,5 milijardi evra.

TABELA:

Hesen Demohrišćani (CDU) 34,6 Alternativa za Nemačku (AfD) 18,4 Socijaldemokrate (SPD) 15,1 Zeleni 14,8 Slobodne demokrate (FDP) 5,0 TABELA Bavarska Demohrišćani (CDU) 37 Slobodni birači 15,8 (FW) Alternativa za Nemačku (AfD) 14,6 Zeleni 14,4 Socijaldemokrate (SPD) 8,4.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading