DIGITALNA NOĆNA MORA: Dečaci u španskom gradiću uz pomoć AI napravili slike vršnjakinja bez odeće, DELILI IH NA MREŽAMA, devojčice od sramote ne izlaze iz kuće!

Autor:

Svet

24.09.2023

09:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Žitelji Almendraleha, mirnog gradića na jugu Španije, ostali su šokirani nakon što su na društvenim mrežama ugledali slike golih lokalnih devojčica, a da to nisu znale. Ove slike su rezultat upotrebe veštačke inteligencije (AI).

DIGITALNA NOĆNA MORA: Dečaci u španskom gradiću uz pomoć AI napravili slike vršnjakinja bez odeće, DELILI IH NA MREŽAMA, devojčice od sramote ne izlaze iz kuće!

Foto: pixabay.com

Ove fotografije su napravljene korišćenjem slika potpuno obučenih devojčica, koje su često preuzete sa njihovih ličnih profila na društvenim mrežama. Zatim su ove fotografije obrađene pomoću aplikacije bazirane na veštačkoj inteligenciji, koja je generisala slike tih devojčica, ali bez odeće.

Do sada se oko 28 devojčica iz Almendraleha, starosti između 11 i 17 godina, prijavilo kao žrtve ovog zloupotrebnog korišćenja aplikacije zasnovane na veštačkoj inteligenciji. Policija je pokrenula istragu ovog slučaja, a prema dostupnim informacijama, identifikovano je najmanje 11 lokalnih dečaka koji su bili uključeni u stvaranje ovih slika ili njihovo distribuiranje putem aplikacija kao što su Vocap i Telegram.

Iako su osumnjičeni za ovaj slučaj dečaci u dobi od 12 do 14 godina, španski zakon ne tretira eksplicitno generisanje slika seksualne prirode kad su u pitanju maloletnici. Međutim, stvaranje takvog materijala sa maloletnicima može se smatrati dečjom pornografijom, što bi trebalo strogo kazniti.

Druga moguća optužba u ovom slučaju je kršenje zakona o privatnosti. Međutim, u Španiji, maloletnici se mogu suočiti sa krivičnim prijavama tek od 14. godine nadalje.

Ovaj slučaj ističe hitnost potrebe za razmatranjem etičkih i pravnih aspekata korišćenja veštačke inteligencije u stvaranju takvih sadržaja, kao i za usklađivanjem zakona sa savremenim tehnološkim izazovima kako bi se zaštitila privatnost i bezbednost dece na internetu. AI je postao deo našeg svakodnevnog života i predstavlja i potencijalnu pretnju, ali i mogućnost za rešavanje takvih problema. Važno je da društvo i zakonodavci prepoznaju ovu kompleksnost i preduzmu odgovarajuće korake kako bi se zaštitila prava i bezbednost dece.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading