HAOS NA POLJSKOJ GRANICI! NATO-ovce gađaju praćkama! Glavni osumnjičeni nam je SVIMA POZNAT!

Autor:

Svet

11.09.2023

16:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Aleksandar Lukašenko, beloruski predsednik i jedan od najprivrženijih saveznika ruskog predsednika Vladimira Putina, sredinom jula je izjavio da su plaćenici iz "Vagnera, koji su nakon napuštanja Rusije došli u Belorusiju gde se obučavaju, nestrpljivi da krenu "na zapad", prema granici sa Poljskom.

HAOS NA POLJSKOJ GRANICI! NATO-ovce gađaju praćkama! Glavni osumnjičeni nam je SVIMA POZNAT!

Foto: Shuttestock

Poljske vlasti su saopštile da su maskirane osobe u beloruskim uniformama napali praćkama i kamenjem graničare ove zemlje koja je članica NATO.

 

 

Njuzvik navodi da ova vest stiže u trenutku kada napetost između ove dve susedne zemlje ne pokazuje znake slabljenja.

Navodi se da su pogranične snage Poljske u subotu objavile da je grupa od sedam  "maskiranih lica", koje su nosile beloruske uniforme, bacala kamenje na poljske patrole kod pograničnog grada Dubice Cerkjevne na severoistoku zemlje.

- Imali su praćke i baterijske lampe kojima su zaslepljivali patrole - saopštili su poljski graničari i dodali da se incident desio oko devet sati uveče.

Navodi se da je na tu lokaciju stiglo "specijalno vozilo" i da niko nije povređen.

Njuzvik podseća da je početkom ovog meseca Belorusija optužila Poljsku, koja je među zemljama koje najviše podržavaju Ukrajinu, da je preko granične linije poslala helikopter, što je Varšava negirala.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Aleksandar Lukašenko

 

Navodi se da su samo nekoliko nedelja ranije poljske vlasti saopštile da su dva beloruska helikoptera ušla u vazdušni prostor Poljske, dok je iz Minska poručeno da "nije bilo nikakvih kršenja granice".

Poljska je sredinom avgusta objavila da će poslati još 10.000 vojnika na granicu sa Belorusijom, od kojih će 4.000 biti zaduženo za pružanje direktne podrške graničarima.

- Pomeramo vojsku bliže granici sa Belorusijom kako bismo uplašili i oterali agresora kako se ne bi usudio da nas napadne - kazao je tada Marijuš Blaščak, ministar odbrane Poljske.

Podseća se da je Aleksandar Lukašenko, beloruski predsednik i jedan od najprivrženijih saveznika ruskog predsednika Vladimira Putina, sredinom jula izjavio da su plaćenici iz "Vagnera, koji su nakon napuštanja Rusije došli u Belorusiju gde se obučavaju, nestrpljivi da krenu "na zapad" prema granici sa Poljskom.

Lukašenko je tada poručio da bi "Vagnerovci malo da obiđu Varšavu i Žešov", pominjući poljsku prestonicu i grad koji je jedno od glavnih vojnih čvorišta u Poljskoj.

Ovaj komentar usledio je nakon što su se pojavila strahovanja oko sudbine koridora Suvalki, uskog graničnog područja između Poljske, i Litvanije koje povezuje Belorusiju sa ruskom baltičkom eksklavom Kalinjingrad.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki objavio je krajem jula da vlada u Varšavi poseduje informacije o pokretu više od 100 plaćenika iz ruske privatne vojne kompanije "Vagner" u pravcu koridora Suvalki, koji je je strateški veoma važan i za NATO i za Rusiju.

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Marina

11.09.2023 19:48

Belorusi prackama napali.... Ovi na Zapadu stvarno su bolesni... Bas sam se nasmejala kad sam citala...Ako Lukasenko resi da napadne, bice drugo...