"NERAZUMNO I GLUPO": Lukašenko odgovorio na zahtev Poljske i baltičkih zemalja da IZBACI Vagner iz Belorusije, EVO ŠTA IM JE PORUČIO

Autor:

Svet

31.08.2023

15:13 >> 15:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko rekao je danas da su zahtevi Poljske i baltičkih država za povlačenje plaćeničke grupe "Vagner" iz Belorusije "nerazumni i glupi".

"NERAZUMNO I GLUPO": Lukašenko odgovorio na zahtev Poljske i baltičkih zemalja da IZBACI Vagner iz Belorusije, EVO ŠTA IM JE PORUČIO

Foto: Tanjug/AP

On je na sednici Saveta bezbednosti ocenio da te zemlje "šire histeriju" zbog prisustva "Vagnera" na teritoriji Belorusije. Ukazao je na to da te zemlje istovremeno povećavaju vojne budžete i raspoređuju velike vojne formacije na granice sa Belorusijom, kao i da su u Poljskoj i na Baltiku, koje su članice NATO-a, stacionirane strane trupe, prenosi Belta.

"Odgovor je jednostavan: ni u Poljskoj, ni u Litvaniji, ni u drugim baltičkim državama ne bi trebalo da postoji nijedan strani vojnik.Onda možemo da razgovaramo i o prisustvu vojnika iz drugih zemalja ovde.To su u nerazumni i glupi zahtevi", poručio je Lukašenko.

Grupa "Vagner", čiji je lider Jevgenij Prigožin poginuo u avionskoj nesreći u Rusiji prošle nedelje, premestila je neke od svojih boraca u Belorusiju prema dogovoru postignutom uz posredstvo Lukašenka nakon pobune u junu.

Poljska i njeni susedi vide prisustvo "Vagnera" u Belorusiji kao bezbednosnu pretnju, a Varšava je kao odgovor rasproedila neke od svojih trupa na istoku prema beloruskoj granici.

Pored toga, Varšava je u aprilu objavila odluku da suspenduje svoje obaveze iz Ugovora o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi u odnosu na našu zemlju, iako je to zapravo poslednji pravno obavezujući međunarodni dokument u oblasti kontrole naoružanja. „Ovo je već opasan korak i treba da stalno podsećamo rukovodstvo Poljske na to – kako se njihove odluke ne bi vratile da ih povrede“, rekao je beloruski lider.

„Kako da odgovorimo na ovo? O obučavanju naše samoprognane opozicije na svojoj teritoriji za vojni puč u Belorusiji da i ne govorim. Želim još jednom da upozorim da nećemo oklevati da odgovorimo. Mada, svaka čast, naši samoprognani opozicionari u Poljskoj, Litvaniji i posebno u Ukrajini razumeju za šta se koriste“, dodao je predsednik.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading