LUKAŠENKO OTVORIO SVE KARTE, UVEREN DA ĆE PUTIN SVAKAKO BITI KRIV: Predsednik otkrio šta je obećao šefu Vagnera - poznato i da li će plaćenička grupa ostati u Belorusiji

Autor:

Svet

25.08.2023

22:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Aleksandar Lukašenko je istakao da bi bilo pravo ludilo narediti uništavanje aviona za šefa države, a Vladimir Putin nije takva osoba.

LUKAŠENKO OTVORIO SVE KARTE, UVEREN DA ĆE PUTIN SVAKAKO BITI KRIV: Predsednik otkrio šta je obećao šefu Vagnera - poznato i da li će plaćenička grupa ostati u Belorusiji

Foto: Tanjug AP, YouTube/Printscreen/Sputnik Srbija | Спутњик Србија

JEVGENIJ PRIGOŽIN

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko posetio je 25. avgusta Beloruski državni univerzitet, nakon čega je produžio na konferenciju za novinare i odgovario na ključna pitanja o tragičnoj nesreći koja se dogodila Jevgeniju Prigožinu i ostaloj posadi.

Šta se desilo sa letelicom Jevgenija Prigožina?

Šef države je napomenuo da ne može da odgovori na ovo pitanje jer nije bio na mestu pada aviona. Ali takođe je i rekao da on ne može ništa da opovrgne sa 100% sigurnošću.

- Razmišljao sam o tome, znate li kako projektil može da obori letelicu? Samo vrhovni komandant može da naredi da nešto urade. Da li razumete koliko bi ljudi bilo uključeno? Koji idiot bi to uradio? Možda su neki dovoljno ludi da to urade, ali ne verujem - poručio je Lukašenko.

Lukašenko je potvrdio da on lično ne zna ništa više o tome.

Republika

Foto: Profimedia

Jevgenij Prigožin

Da li Putin stoji iza "atentata" na Prigožina?

Aleksandar Lukašenko je ovde bio vrlo jasan i odgovorio da iza ovoga definitivno ne stoji ruski predsednik. Iako mnogi pokušavaju da ga optuže, prema rečima beloruskog šefa države, Vladimir Putin nema apsolutno nikakve veze sa tim.

- Neću da budem advokat čak ni svog starijeg brata. Ali znam Putina. On je proračunat, veoma smiren, pa čak i trom čovek kada donosi odluke o drugim, manje važnim stvarima. Zato ne mogu da zamislim da je to uradio Putin, da je Putin kriv. Bio je to previše aljkav, neprofesionalan posao za to. Ne liči na Putinovo. Ali šta god da se desilo i kako god da se desilo, Putin će ionako biti kriv za to. Sistem vlasti i u Belorusiji i u Rusiji za svaku lošu stvar snosi krivicu na predsednike. Ne treba tražiti žrtvenog jarca. Ali ja kažem da je to bio traljav, odvratan, nenormalan posao. I daleko sam od toga da mislim da je to uradio Putin, da je nekome naložio da to uradi, da je to uradila vlada - tvrdi Lukašenko.

Aleksandar Lukašenko je istakao da bi bilo pravo ludilo narediti uništavanje aviona za šefa države, a Vladimir Putin nije takva osoba.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin

- Poznajem Putina. Znam koliko je skrupulozan, pažljiv, delikatan. Ne verujem da bi uradio tako nešto. I još jedna tačka. To je ludilo za šefa države. On nije ludak. Ali ono što se dogodilo je odvratno. Za mene je to neprihvatljivo. I sa druge tačke gledišta: svi smo mi muškarci, rat je rat, ali za šta su krivi tri pilota i stjuardesa? Zato to ne razumem i ne prihvatam. To je neprihvatljivo - rekao je beloruski lider.

Šta je Lukašenko obećao Prigožinu? 

Predsednik je rekao da su tokom pregovora sa Jevgenijem Prigožinom bile reči o dve stvari: o okončanju krivičnih postupaka protiv osoblja grupe Vagner i njihovom izvlačenju u Belorusiju.

- Jevgenij Prigožin nikada nije tražio od mene da posebno obratim pažnju na pitanja bezbednosti - naglasio je on.

Aleksandar Lukašenko je istakao momenat kada je dobio veoma ozbiljne informacije i to o pokušaju ubistva Prigožina.

- Dao sam uputstva i za dva sata su pronašli ruskog ambasadora u Emiratima i pozvali ga kod mene. Predao sam mu šifrovani telegram o atentatu na Prigožina za isporuku Putinu i Bortnikovu u Kremlju.

Nešto kasnije Aleksandar Lukašenko je pitao Jevgenija Prigožina da li je dobio ovu informaciju. Osnivač Vagnera potvrdio je da ga je ruski predsednik upozorio na atentat.

Republika

Foto: Tanjug-AP

Aleksandar Lukašenko i Jevgenij Prigožin

Da li će Vagnerovci ostati u Belorusiji nakon onoga što se dogodilo?

- Vagnerovci će živeti u Belorusiji uprkos nečijim suprotnim željama. Prigožin i ja smo smislili sistem kako će Vagner biti smešten u Belorusiji. Neki su na odsustvu. Neki su odlučili da žive negde drugde. U roku od nekoliko dana svi će biti ovde. Do 10.000 ljudi.  Mi im pomažemo i podržavamo ih. Zbog toga nigde ne beže. Ispoštovaćemo naše obećanje. Oni znaju uslove. Ako se plašiš vukova, ne idi u šumu. Ne zadržavamo ih ovde iz zadovoljstva, već radi koristi. I izgradili smo sistem da sve držimo pod kontrolom. - naglasio je šef države.

Aleksandar Lukašenko je takođe razobličio mit koji tvrdi da je ruski vojni transportni avion sleteo u Belorusiju nakon pada aviona Jevgenija Prigožina. Predsednik je rekao da je odgovarajući zahtev podnet, ali da još niko nije sleteo u Belorusiju.

Podsetimo, šef plaćeničke grupe Vagner, Jevgenij Prigožin, preminuo u avionskoj nesreći koja se dogodila u Tverskoj oblasti u Rusiji. Avion u kojem se nalazio srušio se između Moskve i Sankt Peterburga, a nesreća je rezultirala njegovom smrću. Na internetu je objavljen snimak koji prikazuje kako avion prvo vuče oblak dima pre nego što udari u zemlju i zapali se.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading