SATELITSKI SNIMCI OTKRIVAJU RAZMERE KATASTROFE U GRČKOJ: Prizor je stravičan, oblak dima je ogroman, OVO JE PRAVA NOĆNA MORA!

Autor:

Svet

23.08.2023

08:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ogroman oblak dima koji je prekrio područje Aleksandrupolisa na istoku Grčke otkrivaju snimci sa američkog satelita, dok se napori da se požar ugasi nastavljaju peti dan.

SATELITSKI SNIMCI OTKRIVAJU RAZMERE KATASTROFE U GRČKOJ: Prizor je stravičan, oblak dima je ogroman, OVO JE PRAVA NOĆNA MORA!

Foto: Tanjug/AP Achilleas Chiras

Razmere razaranja otkrivaju snimci koje je prenela agencija Rojters sa satelita Maksar instituta SAD, koji je, između ostalih službi, specijalizovan za posmatranje Zemlje satelitima.

Na fotografijama se vidi ogroman oblak dima koji je prekrio područje, ali i trenuci kada se avioni dopunjavaju vodom kako bi nastavili da se spuštaju na vatreni front. 

 

Slabiji ali uvek regulatori intenziteta, toka i brzine širenja požara, vetrovi danas u Evrosu će za još jedan dan,

 

Kako navode u šumarskim službama, vetrovi će odrediti stepen težine i efikasnost gašenja. Posao dodatno otežava to što i mestima na kojima je požar ugašen, vatra ponovo preti. 

Vatrogasci u Grčkoj su već peti dan angažovani u borbi protiv razornih požara koji su zahvatili različite regione zemlje.

 

Najkritičniji frontovi požara trenutno su u regionima Evros, Aleksandropolis, šuma Dadija, Evija, Samotraki, Makrakomiju i Rodopi na istoku Grčke.

 

Prema izveštaju Ekatimerini, požari se i dalje šire i nekoliko regiona su pogođena. U gradu Menidi, iz predostrožnosti, evakuisano je 150 osoba iz tri staračka doma, a smeštene su u prostorijama gradske skupštine kako bi bile zaštićene od opasnosti.

U proteklom periodu od subote do utorka, zabeleženo je čak 300 požara širom Grčke, a velika površina zemlje, preko 400.000 hektara, je uništena zbog ovih požara. Situacija je i dalje ozbiljna i zahteva kontinuirane napore vatrogasaca i hitnih službi kako bi se požari stavili pod kontrolu i sprečila dalja šteta.

 

Podsetimo, u šumi u selu Dadija u Evrosu u Grčkoj, pronađeno je 18 ugljenisanih tela. Prema prvim informacijama, tela su pronađena na dve odvojene lokacije, a veruje se da su u pitanju migranti koji su se skrivali u šumi.

 

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading