DESETINE MRTVIH TBOG TOPLOTE U AMERICI: Razorni toplotni talas se nastavlja

Autor:

Svet

23.07.2023

09:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predviđa se da će se toplotni talas koji je zahvatio ogromne delove juga SAD nastaviti u oblastima koje su vrele nedeljama – i proširiti se dalje po centralnom delu SAD u narednih nekoliko dana, pa čak i nedelja.

DESETINE MRTVIH TBOG TOPLOTE U AMERICI: Razorni toplotni talas se nastavlja

Foto: RHMZ/printscreen

"Opasni, dugotrajni i rekordni toplotni talasi nastaviće se nad jugozapadom tokom ovog vikenda, posebno u niskim pustinjskim oblastima, sa visokim temperaturama koje će se ovog vikenda takođe proširiti na sever u centralni Veliki basen", rekao je prognostičar Nacionalne meteorološke službe Musi Kebede.

Pored vrućine na jugozapadu, "predviđeno je da će depresivna toplota i vlažnost stvoriti široko rasprostranjene indekse toplote od 105-110 stepeni širom srednjeg juga, jugoistočne i obale Meksičkog zaliva do početka ovog vikenda", dodao je on.

Vrućina se već okrivljuje za najmanje 18 potvrđenih smrtnih slučajeva u Feniksu s okolinom, uz 69 drugih smrtnih slučajeva za koje se sumnja da su povezani sa toplotom od 15. jula. Guvernerka Kejti Hobs je u petak u pismu zatražila od državnih komunalnih preduzeća da podnesu planove za sprečavanje i reagovanje na prekide struje i da se sastanu o infrastrukturi električne energije u budućem toplotnom talasu u državi.

"Kako se ovaj razorni toplotni talas nastavlja, rizik od smrti, bolesti i povreda izazvanih toplotom samo će se povećavati", navela je Hobsova u pismu.

Sledeće nedelje još gore

Očekuje se da će se vrućina nastaviti na jugozapadu najmanje do 28. jula, uz izvesnu umerenost nakon toga, saopštila je meteorološka služba.

Dok je vrućina bila konstantna na pustinjskom jugozapadu tokom proteklih nekoliko nedelja, Stenoviti gorovi i većina ravnica izbegli su duge periode intenzivne vrućine ovog leta, rekli su prognostičari "Accuweather"-a. Ali, to će se promeniti u narednim danima.

Zaista, izgleda da će se vrući letnji uslovi proširiti na većinu ostatka kontinentalnih SAD počevši od sredine sledeće nedelje, predviđa meteorološka služba. Mnoge lokacije na Srednjem zapadu mogu dostići svoje najtoplije temperature u godini.

Takođe se predviđa da će se prekomerna toplota proširiti na dolinu Ohaja i srednji Atlantik do kraja sledeće nedelje, prema mapi prognoze Centra za predviđanje klime.

Vrućina bi se mogla proširiti i na severoistok kasnije sledeće nedelje, upozorili su meteorolozi "Weather.com".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading