UDARNA PORUKA BAJDENA IZ POLJSKE: NATO je jači nego ikad

Autor:

Svet

21.02.2023

15:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bajden potvrdio posvećenost SAD evropskoj bezbednosti.

UDARNA PORUKA BAJDENA IZ POLJSKE: NATO je jači nego ikad

Foto: Tanjug/AP

Američki predsednik Džozef Bajden je tokom današnjeg sastanka s poljskim kolegom Andžejem Dudom, opisao NATO kao "možda najpostojaniji savez u istoriji" i rekao je da je alijansa jača nego ikad uprkos nadanjima ruskog predsednika Vladimira Putina da će se raspasti zbog rata u Ukrajini, prenosi AP. 

Bajden je takođe potvrdio posvećenost SAD evropskoj bezbednosti.

- Moramo da imamo bezbednost u Evropi. To je tako osnovno, tako jednostavno,a tako posledično - saopštio je Bajden u predsedničkoj palati u Varšavi.

On je dodao da podrška SAD Ukrajini ostaje snažna.

- Kao što sam rekao predsedniku Zelenskom kada smo juče razgovarali u Kijevu, verovatno mogu da kažem da naša podrška Ukrajini ostaje nepokolebljiva - rekao je Bajden.

On je komentarisao pomoć Poljske Ukrajini i nazvao je „zaista izvanrednom“ i zahvalio je Poljskoj što je primila preko milion Ukrajinaca.

Predsednik Poljske je kazao da je Bajdenova poseta važan znak posvećenosti SAD održanju bezbednosti u Evropi.

Bajden je u ponedeljak stigao u Varšavu nakon nenajavljene posete Kijevu,a Duda je pohvalio putovanje američkog predsednika kao „spektakularno“, rekavši da je ono „podiglo moral ukrajinskih branilaca“.

Američki predsednik danas razgovara sa poljskim kolegom o jačanju istočnog krila NATO, koje se suočava sa nastavkom sukoba u Ukrajini, saopštila je Bela kuća.

Tokom popodneva se očekuje Bajdenovo obraćanje  ispred Kraljevskog zamka u Varšavi, a sutra je planirano da se sastane sa Dudom i drugim liderima bukureštanske devetorke, grupe najistočnijih članica NATO vojnog saveza.

Bajden će govoriti u istom danu kada je Putin govorio u Federalnoj skupštini o stanju države i poručio da je „nemoguće poraziti Rusiju na bojnom polju“, dok je savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan rekao da Bajdenovo obraćanje neće imati „direktne veze” sa Putinovim obraćanjem.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (2)

Loading
Ss

21.02.2023 16:54

Matori senilni klovn može da ga duva

Goran Bojanović

21.02.2023 17:54

Toliko je jak, da će uskoro da pukne.