IRAN NA KORAK DO NUKLEARNE BOMBE: Inspektori otkrili da su postignuti rezultati koji dovode do razornog oružja

Autor:

Svet

20.02.2023

09:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nuklearni inspektori u Iranu su navodno otkrili uranijum u toj zemlji koji je obogaćen do 84 odsto čistoće - nešto ispod nivoa potrebnog za razvoj nuklearnog oružja, pokazuju izveštaji.

IRAN NA KORAK DO NUKLEARNE BOMBE: Inspektori otkrili da su postignuti rezultati koji dovode do razornog oružja

Foto: Shutterstock

Blumberg je prvo izvestio da Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) istražuje kako je Iran uspeo da obogati uranijum do 84 odsto, što je u izveštaju najviši nivo koji su inspektori otkrili do sada.

Da bi se stvorilo nuklearno oružje, uranijum mora biti obogaćen na najmanje 90 odsto.

Visoki evropski diplomata rekao je za "Vol strit žurnal" da bi to bio "ozbiljan razvoj događaja", ako se ti izveštaji potvrde. „U bliskom smo kontaktu sa našim partnerima nakon izveštaja da je Iran možda obogatio uranijum do nivoa preko 80 odsto“, rekao je diplomata.

Prema Blumbergu, nuklearni zvaničnik u Iranu negirao je tvrdnju da je ta zemlja "do sada" obogatila uranijum iznad 60 odsto čistoće.

Prvi put je objavljeno 2021. da Iran obogaćuje uranijum do 60 odsto čistoće, što je u to vreme bio najviši nivo koji je postigao. IAEA je u tvitu u nedelju objavila da je upoznata sa novim izveštajima o nivoima obogaćivanja uranijuma u ​​Iranu.


„Generalni direktor Rafael Mariano Grosi navodi da IAEA razgovara sa Iranom o rezultatima nedavnih aktivnosti verifikacije Agencije i da će obavestiti Upravni odbor IAEA po potrebi“, navodi se u tvitu.

Bivši predsednik SAD Donald Tramp povukao je Sjedinjene Države iz iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine o kojem je pregovarao tokom vremena na funkciji bivšeg predsednika Obame.

Sporazum je u to vreme ograničio nivo obogaćivanja uranijuma u ​​Iranu na 3,67 odsto i zahtevao od zemlje da smanji svoje zalihe uranijuma za 98 odsto. Iran je od tada proširio svoj nuklearni program pošto su zakonodavci ranije rekli da je malo verovatno da će Iran ponovo uspostaviti nuklearni sporazum sa Bajdenovom administracijom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (1)

Loading
Milovan

20.02.2023 10:17

A zasto nebi imali atomsku bombu.?Zato sto to kazu Oni koji su je upotrebili I pobili najvise civila u svetskoj historiji.!!Rusi su I'm davno trebalo dati.Ako moze Pakistan,Israel.Sto nemoze Iran.??treba da je ima.Dosta je zapadnog ugnjtavanja I samovolje.