TOPI SE BOGATSTVO MARKA ZAKERBERGA: Za samo 13 meseci izgubio 100 milijardi dolara

Autor:

Svet

27.10.2022

20:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bogatstvo Marka Zakerberga palo je za 11 milijardi dolara nakon što je kompanija Meta drugi kvrtal zaredom prijavila razočaravajući prihod. Time je njegov ukupni gubitak bogatstva dostigao više od 100 milijardi dolara za samo 13 meseci.

TOPI SE BOGATSTVO MARKA ZAKERBERGA: Za samo 13 meseci izgubio 100 milijardi dolara

Foto: Tanjug/AP

Meta je prijavila pad prihoda drugi uzastopni kvartal ove nedelje. Kompanija se borila da dođe na prvo mesto nakon što je uložila 70 milijardi dolara u metaverzum, svoj impresivni virtuelni svet koji je ismevan jer nije uspeo da privuče korisnike, prenosi Dejli mejl.

Kompanija je takođe pogođena padom prodaje reklama jer se suočava sa konkurencijom TikTok-ove veoma popularne video aplikacije.

Kompanija Menlo Park, Kalifornija, zaradila je 4,4 milijarde dolara, ili 1,64 dolara po akciji, u tromesečnom periodu koji je završen 30. septembra. To je 52 odsto manje u odnosu na 9,19 milijardi dolara ili 3,22 dolara po akciji u istom periodu godinu dana ranije.

Prihodi su pali za četirir odsto na 27,71 milijardu dolara sa 29,01 milijardu dolara, nešto više od 27,4 milijarde dolara koje su predviđali analitičari. Analitičari su očekivali profit od 1,90 dolara po akciji, u proseku, prema FactSet-u.

Novac se troši na metaverzum

Neki od investitora kompanije zabrinuti su da Meta troši previše novca i zbunjuje ljude svojim fokusom na metaverzum, koncept virtuelne, mešovite i proširene stvarnosti.

Meta i Zakerberg su takođe nagovestili da će doći do daljeg pada prodaje tokom tekućeg kvartala, u suštini potvrđujući da će pad biti trend, a ne anomalija.

- Iako se suočavamo sa kratkoročnim izazovima u pogledu prihoda, osnove su tu za povratak snažnijem rastu prihoda. Približavamo se 2023. sa fokusom na određivanju prioriteta i efikasnosti koji će nam pomoći da se krećemo u trenutnom okruženju i postanemo još jača kompanija - navodi se u saopštenju.

Iz Mete su poručili da će nivo zaposlenih ostati otprilike isti kao u tekućem kvartalu, što je promena u odnosu na prošlogodišnji dvocifreni rast radne snage.

Kompanija je imala oko 87.000 zaposlenih 30. septembra, što je povećanje od 28 odsto u odnosu na prethodnu godinu.


 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading