TALIBANI UVODE SVE STROŽE RESTRIKCIJE ZA ŽENE: Otac će ići u zatvor ako ćerka izađe bez burke!

Autor:

Svet

07.05.2022

12:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Avganistanu žene postaju žrtve sve većih restrikcija u svakodnevnom životu.

TALIBANI UVODE SVE STROŽE RESTRIKCIJE ZA ŽENE: Otac će ići u zatvor ako ćerka izađe bez burke!

Foto: twitter.com/printscreen

Kako se situacija u Avganistanu zategla sa ponovnim dolaskom Talibana na vlast, nova pravila koja donose menjaju svakodnevni život žena u ovoj državi. 

Avganistansko ministarstvo za širenje vrline i prevenciju poroka, donelo je novu odluku koja zabranjuju ženama da putuju same, kao i da posećuju parkove isto kada i  muškarci. 

Separatisanje muškaraca i žena svakodnevno šire kroz sve sfere društva, te događaji dobijaju potpuno drugu dimenziju. U subotu je doneta odluka da Avganistanke moraju u potpunosti da prekrivaju lice. 

Talibansko ministarstvo je prenelo odluku vrhovnog vođe Hibatulaha Akhundžada na konferenciji za novinare u Kabulu. 

Foto: Tanjug/AP

Talibani u Kabulu

- Otac ili najbliži rođak svake žene koja ne bude prekrivala lice van kuće dobiće upozorenje i konačno završiti u zatvoru ili ostati bez posla u državnoj službi - kazali su na konferenciji za štampu. 

Kao idealno rešenje istakli su plavu burku koja prekriva celo telo i koja je postala globalni simbol prethodnog talibanskog režima koji je bio na vlasti od 1996. do 2001. godine, prenose hrvatski mediji. 

Većina žena u Avganistanu nosi na glavi šal iz verskih razloga, ali mnoge u urbanim područjima kao što je Kabul ne prekrivaju lica.

Talibani su u martu zatvorili srednje škole za devojke na dan kada su trebale početi s radom zbog čega je SAD otkazao planirane sastanke o ublažavanju finansijske krize u zemlji.

Talibani su tvrdili da su se promenili, ali poslednjih meseci uvode sve strože restrikcije za žene pa one tako više ne smeju putovati bez muške pratnje i ne smeju posećivati parkove u isto vreme kao i muškarci.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading