REČ "MUŽ" I "ŽENA" OD SADA SE SMATRAJU ZA UVREDU: To smo prevazišli i to nam više ne treba!

Autor:

Svet

03.05.2022

13:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Univerzitet Flinders u Australiji stvavio ove reči na spisak zabranjenih pojmova.

REČ "MUŽ" I "ŽENA" OD SADA SE SMATRAJU ZA UVREDU: To smo prevazišli i to nam više ne treba!

Foto: pixabay.com

Univerzitet Flinders u Australiji našao se na udaru nakon što se jedan transrodni student žalio kako se u univerzitetskim smernicama za borbu protiv diskriminacije nalazi i jedan diskriminatorni izraz. Sporni izraz je "transseksualno stanje" koji se smatra uvredljivim zato što, kako prenosi Lad Bible, "krivo predstavlja rod i pol".

Iz univerziteta su odmah reagovali i ispravili smernice i objasnili kako se slažu da je izraz na stranici bio neprimeren, prenosi portal Žena. 

- Jednakost, različitost i inkluzija su naše temeljne vrednosti i posvećeni smo tome da te reči sprovedemo u dela. Jasno je da imamo još mesta za napredak i da je još posla pred nama - naveli su iz Univerziteta.

Foto: pixabay.com

Muž i žena

 

Međutim, mnoge je iznenadilo što se na istom popisu nalaze i reči muž i žena (husband and wife).

Goruća tema pred izbore

Džejn Ruso iz udruženja "Transcend", koja u Australiji pomaže transrodnim osobama, za novine "The Advertiser" izjavila je kako je taj popis reči zastareo.

- Prevazišli smo taj tip jezika. Što se tiče muža i žene, upotreba tih reči svodi se na nečiji lični izbor - rekla je Ruso.

 

Inače, izbori će se u Australiji održati 21. maja, a pravo transrodnih osoba jedno je od gorućih pitanja u predizbornoj kampanji. Pod lupom je kandidatkinja australijske Liberalne stranke Ketrin Devis zbog svoje, navodno ključne, ulogu u tome da se transrodne žene u Australiji isključe iz ženskog sporta.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading