STRAVIČAN RAT PRETI DA SE PRESLIKA I NA DRUGI KRAJ SVETA: Tajvan nova Ukrajina?

Autor: Republika

Svet

07.04.2022

07:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vest da je Amerika sa Džoom Bajdenom na čelu aminovala isporuku moćnog PVO sistema "Patriot" malom ostrvu na koje Kina polaže pravo rasplamsala je velike strahove

STRAVIČAN RAT PRETI DA SE PRESLIKA I NA DRUGI KRAJ SVETA: Tajvan nova Ukrajina?

Foto: Tanjug/AP

Si Đinping, Džo Bajden i predsednica Tajvana

Svet je u neviđenom strahu da bi rat koji trenutno besni na tlu Ukrajine lako mogao da se prelije i na drugi kraj sveta, a tome je doprinela vest iz Sjedinjenih Američkih Država da je predsednik te sile Džo Bajden spreman da Tajvanu isporuči moćne protivvazdušne sisteme "Patriot" u iznosu od čak 100 miliona dolara.


Informacija da je isporuka nove vojne opreme malenom pacifičkom ostrvu koje se decenijama bori za nezavisnost od Kine potvrdio je i CNN, navodeći kako je novi ugovor između Vašingtona i Tajpeja aminovao Stejt department.


- Ekonomsko i kulturno predstavništvo Tajpeja u SAD zatražilo je kupovinu opreme da bi podržalo svoje učešće u međunarodnom programu inženjerskih usluga i programu za nadzor u periodu od pet godina - stoji u saopštenju tog tela, uz napomenu da dogovoreni paket uključuje prodaju opreme, obuke i drugih stavki vezanih za podršku "Patriotu".
Tajvan je to dočekao s ogromnim oduševljenjem.


- Suočavajući se s kontinuiranom vojnom ekspanzijom i provokacijama Kine, čvrsto ćemo štititi nacionalnu bezbednost i produbiti partnerstvo sa SAD - istaknuto je u saopštenju tajvanskog ministarstva spoljnih poslova.


Iako se Peking još nije oglašavao po tom pitanju, očekuje se da reakcije u trenutno zategnutoj situaciji na globalnom nivou nimalo neće biti prijatne. Na to su već upozoravali brojni analitičari, ističući da bi u slučaju nastavka guranja prsta u oko kineskom predsedniku Si Đinpingu sa zapada lako moglo da se dogodi da njegova reakcija bude slična onoj kakvoj je s Ukrajinom pribegao ruski lider Vladimir Putin.


Na to je u analizi ukazao i američki Politiko, povezujući trenutne događaje u Ukrajini s potencijalnim haosom na Tajvanu. 


- Ukrajinci su demonstrirali da se ljudi žestoko bore kada su saterani uza zid, a isto bi verovatno važilo i za Tajvance, koji svoju demokratiju i nezavisnost od većeg suseda cene isto, ako ne i više nego Ukrajinci - počinje Politiko, uz optimističnu konstataciju da bi Đinping ipak možda bio oprezniji od Putina kada je u pitanju donošenje odluke o eventualnoj invaziji na Ostrvljane jer sada "može da vidi s kakvim se posledicama suočava Rusija zbog svojih dela".


- Istina, kineska Narodnooslobodilačka armija bila bi motivisanija od ruskih snaga - nacionalno ujedinjenje je mantra zakopana duboko u njenoj srži, ali bi amfibijsku invaziju preko više od 100 kilometara morske površine takođe bilo mnogo teže izvesti nego sadašnju kopnenu rusku invaziju - navodi portal.


Istovremeno, tajvanski ministar odbrane Či Kuo Čeng otvoreno je saopštio kako ostrvske snage već uveliko sa Amerikancima analiziraju vojne taktike s ukrajinskog tla, budući da su Tajvanci sve zabrinutiji da bi Đinping mogao da na njihovoj teritoriji uradi ono isto što je Putin u Ukrajini. 


- O tome ne razgovaramo samo sa SAD već i s drugim zemljama koje imaju redovne kontakte s nama - dodao je Či.


Inače, Amerika ne priznaje nezavisnost Tajvana, ali s Tajpejom ima potpisane sporazume o prodaji vojne opreme. Najviše američkog oružja je Ostrvljanima prodato u vreme mandata Donalda Trampa, ali se očekuje da će u trenutku sve napetijih odnosa na relaciji Vašington-Moskva, što je podstaknuto i ukrajinskom krizom, isporuka "Patriota" biti daleko snažniji udarac za Peking. S tim u vezi se juče povodom situacije u bivšoj republici SSSR oglasio portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Liđen, koji je pozvao Ameriku da ukine sankcije Rusiji i tako okonča konflikt između te zemlje i Kijeva. 


Podsetimo, Putin je pozvao zapadne zemlje predvođene NATO da prestanu da naoružavaju Ukrajinu, ali su one to nastavile, što je juče potvrdio i nemački kancelar Olaf Šolc. On je juče poručio kako je ubijanje civila ratni zločin, te da se ne sme dozvoliti da se "Rusija izvuče". 


Činjenice o Tajvanu

- faktički nezavisna država u istočnoj Aziji
- takvom je, međutim, priznaje tek dvadesetak država
- nezavisnost Tajvana ne priznaju ni SAD
- glavni deo kvazidržave čini pacifičko ostrvo Tajvan
- od Kine na zapadu razdvojeno Tajvanskim moreuzom
- do raskola između Tajpeja i Pekinga došlo je nakon Drugog svetskog rata
- tada je izbio građanski rat u Kini i ona je izgubila Tajvan 
- na čelu Tajvana je predsednica Caj Ingven

Bajdena svi ispalili zbog Obame

 

Američki lider Džo Bajden našao se u pomalo bizarnoj situaciji nakon što ga je u Beloj kući posetio bivši predsednik SAD Barak Obama, budući da su se svi članovi osoblja oduševljeno okupili oko bivšeg šefa, ostavivši aktuelnog čelnika da zbunjeno gleda gde su svi otišli. Obama je, inače, došao kod Bajdena da bi mu pružio podršku. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Sofronije

07.04.2022 12:47

Jedino rešenje preneti rat na teritoriju SAD. Tada bi se verovatno raspale i time završile svoj genocidni put.