SVE JE SPREMNO ZA MASOVNU VOJNU OPERACIJU: Izglasano slanje vojne pomoći, Pentagon ima plan za Ukrajinu, evo šta sada čekaju

Autor:

Svet

22.04.2024

12:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da li će paket vojne pomoći od 61 milijarde dolara biti dovoljan da zaustavi kolaps ukrajinske prve linije fronta?

SVE JE SPREMNO ZA MASOVNU VOJNU OPERACIJU: Izglasano slanje vojne pomoći, Pentagon ima plan za Ukrajinu, evo šta sada čekaju

Foto: Tanjug/AP

Nakon što je američki Predstavnički dom napokon izglasao slanje novog paketa pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu ukupno vredan 95 milijardi dolara, centralno pitanje koje se nameće jeste kada bi Kijev mogao da očekuje prve pošiljke, što se tačno nalazi u paketu vrednom 61 milijardu dolara i - ključno - hoće li to biti dovoljno da zaustavi puzajući kolaps ukrajinske linije.

Ukrajinskoj vojsci ponestaje svih tipova naoružanja i municije, do te mere da su vojnici prisiljeni da štede čak i metke za sopstvene puške. Ruske trupe potiskuju ih na istoku zemlje, avioni sve češće nekažnjeno lete iznad slobodnih ukrajinskih gradova.

Foto: Tanjug/AP

Ukrajinska vojska

 

Da bi se avioni i kamioni puni oružja uopšte okrenuli prema Ukrajini, predlog zakona prvo mora da prođe proceduru u Senatu pa nakon toga da dobije potpis američkog predsednika Džozefa Bajdena. Usput rečeno, republikanski predsednik Predstavničkog doma Majk Džonson verovatno je forsiranjem ovog zakonskog predloga ostao bez te fotelje, jer veliki broj njegovih stranačkih kolega protivi se slanju dodatne pomoći Ukrajini.

Za razliku od Predstavničkog doma, kojim vladaju republikanci, Senat je s tankom većinom pod kontrolom demokrata i očekuje se da će predlog proći bez većih problema.

Jedino je pitanje kako ga što pre staviti na dnevni red. Lider senatske većine Čak Šumer rekao je kako postoji "provizorni dogovor" da se glasanje obavi u utorak. Tako brza procedura zahteva odobrenje svih 100 senatora.

Foto: Tanjug/AP Alex Brandon

Džo Bajden

 

 

 - Nadamo se da ćemo vrlo brzo postići dogovor - nada se Šumer.

Pa ako to zaista bude tako, prve pošiljke mogle bi da krenu preko ukrajinske granice samo nekoliko sati nakon što Bajden potpiše zakonski predlog. Pentagon ima razgranatu mrežu baza i skladišta po Evropi i SAD u kojima se nalazi skoro sva oružana pomoć koju Ukrajina traži. To znači da bi oružje već do kraja nedelje moglo da bude dopremljeno na front.

Brzina je presudna, upozorio je šef CIA Vilijam Barns prošle sedmice, uz crnu prognozu da bi bez pomoći Ukrajina mogla da izgubi rat do kraja godine.

 - Želimo da požurimo sa slanjem pomoći, i to u količinama za koje mislimo da ih Kijev treba kako bi bili uspešni. Kada se zakon usvoji, imamo vrlo robusnu logističku mrežu koja nam omogućuje da sav materijal prebacimo vrlo brzo. Možemo sve izvesti u roku od nekoliko dana - rekao je portparol Pentagona general Pat Rajder.

Foto: Tanjug/AP

Vilijam Barns

 

Zalihe stoje spremne već mesecima, ali nisu mogle da budu poslate zbog nedostatka novca. Pentagon je potrošio sredstva koja je Kongres prethodno odobrio, oko 44 milijarde dolara, i do decembra prošle godine američko Ministarstvo odbrane bilo je u minusu oko 10 milijardi dolara. Do tada učestale pošiljke pomoći Ukrajini počele su da presušuju, jer nije bilo garancije da će Kongres odobriti nova sredstva.

Dosad je praksa bila da se paketi pomoći Ukrajini isporučuju na dva načina, preko dugoročnih ugovora s proizvođačima oružja ili putem mere koja se zove "presidential drawdown authority" (PDA), što nije ništa drugo nego mogućnost da prvi čovek SAD naredi da se već postojeće zalihe iz skladišta odmah prebace tamo gde su potrebne.

 

Poslednja mera biće nužna i u ovom slučaju, jer vremena više nema. I dosad se, uostalom, najčešće koristila da se Kijevu prebace tenkovi, haubice, PVO sistemi, municija.

Foto: Tanjug/AP

Ukrajinska vojska

 

 - Dosad smo viđali da oružje prebačeno preko mere PDA na front dolazi u roku od nekoliko dana - objasnio je za Glas Amerike Bred Bouman, direktor Fondacije za odbranu demokratije.

Američka vojska ima ogromna skladišta u kojima se nalaze tone i tone municije svih kalibara. Na primer, McAlester Army Ammunition Plant u saveznoj državi Oklahomi prostire se na više od 16 hiljada hektara, ima sopstvenu železnicu i u stanju je da momentalno isporuči 435 brodskih kontejnera, od kojih svaki sadrži 15 tona municije.

Foto: Shutterstock, Pixabay.com

Tajvan/Kina

 

Ta baza je ujedno najveće skladište municije za haubice kalibra 155 mm, koje Ukrajina najviše koristi. Apetit ukrajinske vojske za tim tipom municije prisilio je SAD da predvidi svoje kapacitete i povuče desetine hiljada projektila iz Južne Koreje u McAlester kako bi se pripremili za ukrajinske potrebe.

Iako je pomoć za Ukrajinu bila najkritičnija od svih mera izglasanih u Vašingtonu u subotu uveče, nije bila jedina. Izraelu je odobreno 26,3 milijarde dolara, od čega će oko 9 milijardi biti namenjeno humanitarnoj pomoći za Gazu. Oko 8 milijardi dobiće Tajvan u pripremi odbrane od Kine.

Foto: Tanjug/AP, pixabay.com

Izrael/Iran

 

Deo zakonskog predloga je i mera kojom kineska kompanija ByteDance pokušava da se prisili da proda društvenu mrežu TikTok, u suprotnom bi usledila zabrana platforme u SAD.

Dalje, usvojena je i mogućnost zamrzavanja i plenidbe ruske imovine u inostranstvu pa su izglasane nove sankcije Kini, Rusiji i Iranu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading