"ODLAGANJE AMERIČKE POMOĆI OSTAVILO POSLEDICE" Šef NATO objasnio šta je potrebno Ukrajini da prevlada (VIDEO)

Autor:

Svet

22.04.2024

11:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Generalni sekretar NATO naglasio je da sada situacija na frontu može da se promeni, rekavši da su Ukrajinci su pokazali ogromnu veštinu i motiv u odbrani svoje zemlje.

"ODLAGANJE AMERIČKE POMOĆI OSTAVILO POSLEDICE" Šef NATO objasnio šta je potrebno Ukrajini da prevlada (VIDEO)

Foto: YouTube/MSNBC/Printscreen

Odlaganje slanja američke pomoći Ukrajini ostavilo je prave posledice, upozorio je Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO. On je u izjavi za američki MSNBC, potvrdio da pomoć neće doći "prekasno kako bi se napravila razlika na frontu".

Kako prenosi, Kyiv independent, Predstavnički dom američkog Kongresa je 20. aprila usvojio predlog zakona kojim se Kijevu daje pomoć u iznosu od 61 milijarde dolara i okončava višemesečni zastoj u podršci oružanim snagama Ukrajine u borbi protiv ruske invazije.

Time je okončan politički sukob između demokrata i republikanaca u najvišem zakonodavnom telu SAD, koji je trajao od kraja 2023.

- Ukrajinci su sada mesecima bili nadjačani. Otprilike jedan prema pet ili jedan prema deset u zavisnosti o kom delu fornta se govori. Videli smo da je manje ruskih raketa i dronova oboreno, jednostavlno zbog toga jer Ukrajini nedostaju sistemi PVO i municija - rekao je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO naglasio je da sada situacija na frontu može da se promeni, rekavši da su Ukrajinci su pokazali ogromnu veštinu i motiv u odbrani svoje zemlje.

- Ukrajina je oslobodila polovinu teritorije koju je Rusija okupirala u početku invazije. Oni su sada u stanju da obaraju ruske rakete i vrše napade duboko unutar Rusije, kao i da otvore koridor za dopremanje pomoći u Crnom moru. Dakle, pod uslovom da isporučimo oružje Ukrajinci će prevladati - objasnio je Stoltenberg.

Od početka kašnjenja američke pomoći, Ukrajina je izgubila ključni grad na frontu Avdijevku i druga naselja, a njena energetska infrastruktura je teško stradala kao rezultat ruskih udara. Mnogi posmatrači i zvaničnici povezuju ove gubitke direktno sa nestašicom artiljerijske i PVO municije.

Direktor CIA, Vilijam Berns, otišao je toliko daleko da je rekao da bi Ukrajina ove godine mogla da izgubi rat bez pomoći SAD. Da bi zakon koji je usvojen u Predstavničkom domu bio usvojen on mora da dobije podršku Senata, godnjeg doma Kongresa, kao i da ga potpiše predsednik, Džozef Bajden. Demokrate imaju većinu u Senatu i očekuje se da će zakon najranije sutra biti usvojen bez problema.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading