PRAVOSLAVNO ČUDO ODOLELO TERORISTIMA!

Autor:

Svet

15.12.2017

06:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Usred Sirije nalazi se neosvojiva pravoslavna tvrđava - grad Skalbija, koji već sedam godina od krvnika brani Sirijac Nabel el Abdala i njegovih 700 ratnika.

Neosvojiva pravoslavna tvrđava

Jedan od glavnih centara sirijskog hrišćanstva nalazi se severozapadno od grada Hama, a u njemu većinu stanovnika čine pravoslavci. Skalbija se poslednjih godina nalazila na liniji fronta terorista sirijske Al Kaide - Džebhat al Nusre.

Borci su se pred svaku borbu zaklinjali da u njihovom gradu nikada neće prestati da zvone crkvena zvona

Krvnici su čak šest puta ove godine izveli juriš na taj grad u pokušaju da ga osvoje, te su udarali to mesto i višecevnom artiljerijom. Ipak, zahvaljujući hrabrim borcima, svaki njihov napad je propao.

RepublikaFoto: rusvesna. su
Hrabri ratnik i sveštenik

Zakletva

- Za nas je najteži bio maj 2011. godine. Naše snage imale su samo kalašnjikove. Nikakvog teškog naoružanja nije bilo. Tad smo formirali Komitet nacionalne odbrane, a svi koji su se pod njegovom zastavom borili imali su faktički status pripadnika sirijske armije - ispričao je al Abdala, koji i dalje rukovodi odbranom tog mesta, dodajući da su džihadisti izvodili konstantne napade.

Njegovi borci su se pred svaku borbu zaklinjali da u njihovoj Skalbiji nikada neće prestati da zvone crkvena zvona.

- Ime našeg grada je izvedeno iz aramejske reči "otpor". Sirija treba da primi svoje sinove koji su protiv nje podigli oružje, ako prihvate amnestiju. Saudijci, koji su došli kod nas da ratuju, to su sinovi pustinje. Tim vehabijama su i duše suve. Oni su rasli sa škorpionima. Zato kad dođu i vide našu plodnu zemlju, od zlobe počinju da odsecaju glave. Sa našima se može dogovarati. Naše je moguće ubediti - rekao je on.

Braća Rusi

Hrabri vođa je imao i poruku za Ruse, koje naziva prijateljima.

- U Skalbiji žive ljudi koji vas smatraju i braćom po veri i najrođenijim narodom - istakao je Nabel al Abdala, dok je mladi Masuli Sinanalah (18) poručio da je ponosan što je branio svoj narod.
- Došao sam ovde da zaštitim ljude. Prvo što su mi rekli jeste da su teroristi razorili naše crkve, ali sam znao da ćemo krvnicima odoleti bez obzira na sve - naglasio je Sinanalah.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading