AMERIKANCI UCENJIVALI PUTINA, ON IH ODUVAO: Evo zašto nije bilo razgovora lidera SAD i Rusije

Autor:

Svet

12.11.2017

17:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dugoočekivani drugi susret i direktni razgovor ruskog i američkog predsednika Vladimira Putina i Donalda Trampa nije se dogodio tokom vikenda na Samitu APEC u Vijetnamu, što je izazvalo salve komentara zašto je to bilo tako kada je trebalo da upravo njih dvojica razmotre neka od gorućih planetarnih pitanja.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Sreli se samo u prolazu: Vladimir Putin i Donald Tramp

Zbog toga je reagovao portparol Kremlja Dmitrij Peskov objasnivši da je američka strana pokušala da uceni lidera Rusije vremenom i mestom sastanka, te da on na to nije želeo da pristane.

- Prošli sastanak Putina i Trampa u julu na Samitu G20 u Hamburgu održan je u sali koju je iznajmila američka strana, pa je formalno do sastanka došlo na teritoriji SAD. Ovog puta je američka strana, uprkos naporima našeg tima, opet ponudila samo jednu salu kao opciju gde bi Putin i Tramp mogli da razgovaraju u četiri oka, što bi značilo da je susret opet na američkoj teritoriji. Kada smo im saopštili da nam to ne odgovara jer bi ovog puta sastanak trebalo da bude na ruskoj teritoriji, Amerikanci nisu izrazili fleksibilnost i nisu ponudili alternativu - naglasio je Peskov i dodao da zato ni ruski predsednik nije podlegao pritiscima.

Zbog takve situacije, dvojica predsednika su razmenila svega nekoliko rečenica tokom grupnih susreta i fotografisanja sa ostalim predstavnicima 21 članice APEC. Tada su istakli zajedničku spremnost da se dve zemlje udruže u borbi protiv ekstremista Islamske države (ISIS), čime se Tramp i pohvalio na Tviteru. Međutim, tada je naišao na žestoke kritike američke javnosti zbog pohvala na račun ruskog predsednika, zbog čega je morao da odgovori na maliciozne komentare.

Kada smo rekli da nam to ne odgovara jer bi ovog puta sastanak trebalo da bude na ruskoj teritoriji, Amerikanci nisu ponudili alternativu

Dmitrij Peskov

- Kada će svi ti mrzitelji i budale shvatiti da su dobri odnosi sa Rusijom odlična stvar, a ne loša. Dosta je bilo igranja politike koja je pogrešna za našu zemlju. Ja želim da rešim pitanje Severne Koreje, Sirije, Ukrajine i terorizma, a Rusija u tome može da nam pruži neprocenjivu pomoć - bio je jasan Tramp na Tviteru, ne komentarišući zbog čega njegovo osoblje onda nije učinilo više na organizaciji susreta u četiri oka sa kolegom iz Moskve.

Interesantno je da su se Tramp i Putin tokom neformalnog razgovora u subotu dotakli i teme optužbi na račun Rusije da se ona 2016. mešala u američke predsedničke izbore.

Šef Kremlja je to nazvao neviđenom glupošću i klevetom, nakon čega je lider Amerike naveo da mu veruje. Ipak, juče je šef CIA Majk Pompeo ostao pri stavu da je Moskva i te kako imala uticaja na prošlogodišnju pobedu Trampa, nakon čega se i američki predsednik pomalo distancirao od prvobitnih reči upućenih Putinu da mu veruje.

- Kada je reč o tome da li verujem ili ne, ja sam na strani naših agencija, posebno u sadašnjem sastavu. Pošto ih sada vode dobri ljudi, veoma verujem našim obaveštajnim agencijama - kazao je Tramp.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading