PUKLA TIKVA?! Odnosi Amerike i Izraela sve gori: Bajdenu pukao film, pa nazvao Netanijahua ''*UPKOM koji pravi PAKAO!''

Autor:

Svet

13.02.2024

18:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Primetna je sve veća napetost u odnosima američkog predsednika SAD Džozefa Bajdena i premijera Izraela Benjamina Netanjahua zbog Netanijahuovog odnosa prema sukobu u Gazi.

PUKLA TIKVA?! Odnosi Amerike i Izraela sve gori: Bajdenu pukao film, pa nazvao Netanijahua ''*UPKOM koji pravi PAKAO!''

Foto: Tanjug/AP

Nove tenzije između američkog predsednika Džozefa Bajdena i izraelskog premijera Benjamina Netanjahua postale su javna tema, naglašavajući neslaganja u vezi s izraelskom akcijom u Gazi.

Prema izveštajima, Bajden je tri puta nazvao Netanjahua "asshole" (šupak, budaletina, kreten), izražavajući svoje frustracije i nezadovoljstvo pristupom lidera savezničke zemlje situaciji na Bliskom istoku.

Dodatno, Bajden je optužio Netanjahua da mu "pravi pakao" i da je nemoguće s njim sarađivati u ovim teškim vremenima. Ovi komentari bacaju senku na uobičajeno snažne odnose između SAD i Izraela, postavljajući pitanje buduće saradnje između dva lidera.

U međuvremenu, Ministarstvo zdravlja Hamasa objavilo je uznemirujuće podatke o žrtvama u Pojasu Gaze od početka rata. Prema poslednjim izveštajima, broj žrtava porastao je na 28.473, većinom su žene, deca i mladi. Samo u poslednjih 24 sata, 133 osobe su izgubile život, dok je 162 ranjeno.

S druge strane, portparol izraelske vlade, Ejlon Levi, izneo je tvrdnje na brifingu s novinarima da je borbena snaga Hamasa tokom rata prepolovljena, ističući da je više od 12.000 naoružanih militanata ubijeno, dok je veliki broj njih ranjen ili zarobljen.

Ove tvrdnje dodatno komplikuju sliku o razmerama sukoba i postavljaju pitanje o odgovornosti za civilne žrtve, prenosi Kurir.

Danas je i američki senator iz države Merilend Kris Van Holden optužio Izrael da čini ratne zločine u Pojasu Gaze.

Deca u Gazi sada umiru od namernog uskraćivanja hrane. To je ratni zločin. To je ratni zločin iz udžbenika. I to one koji to orkestriraju čini ratnim zločincima - rekao je Van Holden tokom obraćanja u Senatu.

On je dodao da predsednik SAD Džozef Bajden mora da preuzme mere kao odgovor na dešavanja u Pojasu Gaze.

Sada je pitanje šta će SAD učiniti. Šta ćemo da radimo? Šta će da uradi predsednik Bajden? On mora preduzeti mere - rekao je senator, navodeći da je potrebno da se od vlade izraelskog premijera Benjamina Netanjahua mora zahtevati da omogući da više humanitarne pomoći stigne u Gazu.

Van Holden je rekao da ako Netanijahu to odbije, onda Bajden mora da prekine sa slanjem pomoći Izraelu.

Svet pažljivo prati razvoj situacije i čeka na dalje poteze dva ključna lidera, čiji odnosi sada postaju ozbiljan izazov u geopolitičkom pejzažu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading