NISU NARODNJACI I TURBO FOLK: Ovo je Novak slušao dok je rastao u teniskog boga

Autor:

Sport

10.08.2023

05:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Đokovića sam učila da igru mora da vizuelizuje, da oseti udarce u ritmu "Vltave" Bedžika Smetane, ili recimo da pojača ritam kao kod Betovena, otkrila je svojevremeno Jelena Genčić.

NISU NARODNJACI I TURBO FOLK: Ovo je Novak slušao dok je rastao u teniskog boga

Foto: Tanjug/AP

Novak Đoković

Novak Đoković je po mnogima najbolji teniser u istoriji i za to su zaslužni sam Nole, njegova porodica i treneri uz koje je stasao u teniskog boga. Da mu je pokojna Jelena Genčić bila prvi trener i da je u tom dečačiću videla nešto posebno već na prvom susretu na Kopaoniku znaju svi, ali njen uticaj bio je daleko više od tenisa.

Republika

Foto: printscreen/youtube.com/Agape

 

Srpski as je sa Genčićevom provodio po ceo dan, ali ne samo na terenu već i van njega. Upravo tu je ona, kao neko ko potiče iz muzičke porodice, uticala na njegov muzički ukus, a koji je imao presudan uticaj da Novak postane to što jeste. Naime, u doba narodnjaka i turbo folka u ekspanziji, Jelena je Đokoviću, kako je otkrila jednom prilikom, puštala klasičnu muziku koja mu je pomogla da stvori sliku u glavi kako treba da se kreće i da odigrava poteze. Nažalost, ona je preminula juna 2013. i doživela je da ga vidi kako osvaja samo šest od njegova rekordna 23 grend slema.

- Novaka sam učila da svoju igru mora da vizuelizuje, a za to sam koristila klasičnu muziku. Tog dečaka koji je tada imao nešto više od šest godina sam podučavala da oseti udarce u ritmu "Vltave" Bedžika Smetane, ili recimo da pojača ritam kao kod Betovena. On je to shvatio tada, ali i posle jer je često govorio da je vizuelizovao meč. Samo sam ja shvatila tu poruku, meni je bila upućena - rekla je neposredno nakon što je Đoković osvojio svoj prvi Vimbldon 2011.

Da se u njihovoj kući slušala klasična muzika zbog uticaja Jelene Genčić za Republiku je potvrdila i Novakova majka Dijana Đoković. Ona se kroz osmeh vratila tri decenije u prošlost.

Foto: youtube.com/Graham Bensinger

Dijana Đoković

- Da, dobro ste zapamtili Jelenine reči, Novaku je puštala Betovena i Smetanu. Pričao je i Nole o tome koliko mu je to tada bilo neobično, ali koliko mu je pomoglo da se razvije kao teniser. Tako lepe uspomene nemaju cenu, pogotovo jer je iz njih nastalo nešto još lepše, a to je njegova karijera - rekla nam je Dijana Đoković.

Koliko mu je muzički uticaj Genčićeve značio govorio je i sam Novak, upravo kroz pomenutu vizuelizaciju poena i mečeva. Međutim, on je na spisak dodao i druge kompozitore i izvođače.

Foto: Tanjug/AP

Udara u ritmu "Vltave" - Novak Đoković

- Vodila me je kući i terala da slušam klasičnu muziku. Mocarta, Baha, Vivaldija, Spetanu, Betovena... Vizualizovao sam kako će se stvari odvijati i imao sam sreću da imam uz sebe roditelje i Jelenu Genčić, koja mi je tada pokazala koliko je to važno. Ona mi je i čitala Puškinove pesme, a ja sam zamišljao sebe kako podižem pehar Vimbldona. Jelena mi je omogućila da napredujem kao čovek, pripremila me za život. Moj zaista holistički pristup životu, obraćanje pažnje na to šta jedem, kako spavam, kako se oporavljam, kako mislim, sve sam to pronašao kod nje - rekao je svojevremeno Novak.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading