JUGOSLAVIJA U SAMOM VRHU: Ovo su deset najubedljivih pobeda u istoriji Mundijala, na prvom mestu neočekivana selekcija! (VIDEO)

Autor:

Sport

26.10.2022

10:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Reprezentacija Srbije je za dlaku izbegla mesto na ovoj listi.

JUGOSLAVIJA U SAMOM VRHU: Ovo su deset najubedljivih pobeda u istoriji Mundijala, na prvom mestu neočekivana selekcija! (VIDEO)

Foto: Starsport

Do Svetskog prvenstva u fudbalu, koje se ove godine održava u Kataru, ostalo je još samo 24 dana, a red je da se podsetimo najubedljivijih trijumfa koji su se odigrali na dosadašnjim prvenstvima.

Prvenstvo u azijskoj zemlji će biti 22. koje će se odigrati, a ovo je lista deset najvećih trijumfa, među kojima se nalazi i selekcija Jugoslavije.

10. Portugal - Severna Koreja 7:0  Svetsko prvenstvo 2010. godine

Provukla se reprezentacija Severne Koreje u prvom meču na prvenstvu, pošto su izgubili od Brazila sa samo 2:1, iako su mnogi očekivali dosta ubedljiviji trijumf "Karioka". Ipak, sve je to došlo na naplatu samo šest dana kasnije, kada su Portugalci napunili do vrha mrežu Koreje. Na poluvremenu je bilo samo 1:0, ali je onda u drugom delu igre krenuo "potop" azijske ekipe. U strelce se upisao i Kristijano Ronaldo.

9. Portugal - Haiti 7:0 Svetsko prvenstvo 1974. godine

Rezultat je isti, samo se ovaj put Poljska iskalila na Haitiju. Haićani su dobro prošli na otvaranju protiv Italije, porazom od samo 3:1, ali slično kao i u slučaju Severne Koreje, drugi meč je bio koban, pošto je usledila katastrofa protiv Poljaka, koji su na kraju osvojili bronzanu medalju.

8. Turska - Južna Koreja 7:0 Svetsko prvenstvo 1954. godine

Jedna od tri pobede na ovom prvenstvu koje se nalaze na listi, a Koreja je bila akter u dva od tri susreta. Rezultat drugog kola je bio ogromnih 7:0 za Tursku, koja na kraju nije ni prošla u drugu fazu turnira u Urugvaju.

7. Urugvaj - Škotska 7:0 Svetsko prvenstvo 1954. godine

Škotska je neslavno prošla na meču u okviru grupne faze i na taj način sebi obezbedila mesto na ovoj listi kao jedina evropska selekcija koja je doživela totalni debakl. Urugvaj je prošao sve do polufinala, ali na kraju su šampioni iz 1930. i 1950. godine morali da se zadovolje "drvenom medaljom".

6. Nemačka - Saudijska Arabija 8:0 Svetsko prvenstvo 2002. godine

Sada prelazimo na mečeve koji su završeni sa osam golova razlike. Nemci su u prvom kolu razneli Saudijce, uz tri gola Miroslava Klosea, koji je trenutno najefikasniji fudbaler u istoriji Svetskih prvenstava sa 17 golova. Nemci su stigli do samog finala, gde su u Jokohami poraženi od moćnog Brazila.

5. Urugvaj - Bolivija 8:0 Svetsko prvenstvo 1950. godine

Urugvaj ponovo na listi, ovoga puta je stradala Bolivija. Interesantno je da su Urugvaj i Bolivija zapravo bile jedine dve selekcije u grupi, tako da je njihov meč direktno odlučivao putnika u završnu fazu. Francuzi su trebali da budu treći član grupe, ali su odustali pred sam početak prvenstva.

4. Švedska - Kuba 8:0 Svetsko prvenstvo 1938. godine

Prvenstvo koje nije imalo grupnu fazu, već su se odmah igrali mečevi osmine finala. Kubanci su u prvom meču šokirali Rumuniju i slavili posle penala, ali su onda naleteli na Švedsku, koja ih je razbila sa 8:0. Ipak, Šveđani su na kraju ostali bez medalje.

3. Jugoslavija - Zair Svetsko prvenstvo 1974. godine

Stižemo i do devet golova razlike, a počinjemo sa utakmicom Jugoslavije. Naša selekcija je odigrala 0:0 sa Brazilom, a onda je usledila kanonada protiv Zaira. Dušan Bajević je postigao het-trik, a po gol su dali i Džajić, Šurjak, Katalinski, Bogićević, Oblak i Petković. Mučila se Juga protiv Škotske u trećem kolu, ali je obezbedila plasman u drugu fazu. Ipak, tu nismo osvojili niti jedan bod, pa smo takmičenje završili u drugoj fazi.

2. Mađarska - Južna Koreja 9:0 Svetsko prvenstvo 1954. godine

Treći meč sa pomenutog prvenstva, a Koreja je ponovo akter. Odigrali su samo dva susreta na Mundijalu 1954. godine, a ubeležili su dva katastrofalna poraza. Mađari su sa 9:0 slavili, a na kraju su stigli i do finala, gde su izgubili od Zapadne Nemačke.

1. Mađarska - El Salvador 10:1 Svetsko prvenstvo 1982. godine

Ko bi rekao da će Mađarska biti selekcija sa dve najubedljivije pobede u istoriji Svetskih prvenstava. U utakmici prvog kola grupe 3 na Mundijalu u Španiji, Mađari su Salvadoru ubacili deset komada, što je i dan danas rekord na fudbalskim prvenstvima. Laslo Kiš je u rasponu od sedam minuta postigao tri gola, što je najbrži het-trik u istoriji prvenstava, a takođe je i jedini igrač koji je sa klupe postigao tri gola. Začuđujuće, Mađarska nije prošla grupu, pošto su dalje iz grupe 3 prošle Argentina i Belgija. Još čudnije, El Salvador je izgubio od Belgije sa samo 1:0, dok je Argentina slavila sa 2:0.

Mesto na ovoj listi je za dlaku izbegla Srbija i Crna Gora, koja je 2006. doživela katastrofu protiv Argentine sa čak 6:0. Videćemo da li će ovo prvenstvo doneti neku promenu na listi najubedljivijih pobeda u istoriji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading